Hoppa till huvudinnehåll

"Farliga tecken på separatism" i Ukraina

Ukrainas president varnar för "farliga tecken på separatism" i Ukraina. Samtidigt har parlamentet skjutit upp bildandet av regering till torsdagen, och bestämt att den avsatte presidenten bör ställas inför rätta i den internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Det ukrainska parlamentet vill att landets avsatte president Viktor Janukovytj ställs inför rätta i den internationella brottmålsdomstolen i Haag. Janukovytj efterlystes på måndagen för massmord på civila. Enligt parlamentet misstänks han för 100 personers död.

Janukovytj ska också ha planerat att sätta in tusentals soldater för att slå ner demonstrationerna i Kiev. Det framgår av dokument som enligt ukrainska journalister ha hittats nära Janukovytjs residens Kiev. En del dokument har publicerats på nätet, men deras äkthet har inte bekräftats.

Parlamentet röstade för att Janukovytj och flera andra personer som har stått honom nära bör prövas i Haag. Den internationella brottmålsdomstolen meddelar att Ukraina ännu inte har skickat en officiell förfrågan och bett domstolen ta sig an fallet.

Presidenten varnar för separatism

Oleksander Turchinov, som är Ukrainas tillförordnade president och samtidigt parlamentets talman, varnade på tisdagen för att det finns "farliga tecken på separatism" i Ukraina.

Turchinov diskuterade saken med representanter för olika brottsbekämpande myndigheter i Ukraina. Han specificerade inte vilka myndigheter det handlade om. Enligt Turchinov kommer den som samarbetar med separatisterna att straffas.

Den avsatte presidenten Viktor Janukovytj har fortfarande starkt stöd i de östra delarna av Ukraina, där det finns många ryskspråkiga. Flera lokala ledare i östra Ukraina har fördömt maktskiftet i Kiev, och det har ordnats demonstrationer mot den nya ledningen.

Oroliga röster har höjts över att landet är så splittrat mellan det Rysslandsvänliga öst och det EU-vänliga väst.

Kanske ny regering på torsdagen

Det var meningen att Ukraina skulle ha fått en ny regering på tisdagen, men parlamentet behöver mera tid för överläggningar. Målet är nu att bilda ny regering senast på torsdagen, meddelar Turchinov.

Bland annat EU, Ryssland och USA har understrukit vikten av att Ukraina snabbt bildar en ny regering. Enligt planen ska Ukraina välja ny president den 25 maj.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes