Hoppa till huvudinnehåll

Food scout lyfter fram lokala delikatesser

kockarna Dan Mannström och Samuel Mikander utvärderar Ingalill Ihrckes produkter.
Kockarna Dan Mannström och Samuel Mikander utvärderar Ingalill Ihrckes produkter. kockarna Dan Mannström och Samuel Mikander utvärderar Ingalill Ihrckes produkter. Bild: Yle/ Maria Wasström samuel mikander

Det första Food Scout-evenemanget har ordnats i Finland (25.2) och det skedde på Novia i Ekenäs.

Det handlar om att lyfta fram närproducerade, spännande matprodukter som speciellt restaurangvärlden kunde intressera sig för.

Lokala småföretagare fick presentera sina produkter inför kockar och annat proffsfolk som delade med sig av sin expertis och sina råd.

Ingalill Ihrcke
Ingalill Ihrcke Ingalill Ihrcke Bild: Yle/ Maria Wasström ingalill ihrcke

Nils-gustav Höglund, Ann-Louise Erlund och Evert Bränd
Nils-Gustav Höglund, Ann-louise Erlund och Evert Bränd Nils-gustav Höglund, Ann-Louise Erlund och Evert Bränd Bild: Yle/ Maria Wasström food scout

Ingalill Ihrcke från Karis var en av dem som kommit till Novia för att få feedback på sina produkter som bland annat bestod av granskottssirap och grangelé.

I det tredje inslaget här invid kan man höra vad panelen tyckte om hennes produkter och hur hon själv upplevde tillställningen.

Med sig i bagaget fick hon riktigt matnyttiga funderingar både kring smaken och förpackningen.
För det är ju inte bara en produkt som ska säljas, det är också en berättelse, påpekar Evert Bränd som skapat konceptet Food Scout i Sverige.

Distributionen viktig

Tanken med food scout-konceptet är att lyfta fram – och hitta distributionskanaler - för närproducerade och unika produkter och eventuellt också sådana som kunde marknadsföras utomlands som någonting speciellt för just den här regionen. Food Scout är redan rätt etablerat i Sverige men nu står alltså Finland i tur och det är meningen att liknande evemang som det i Ekenäs i går också ska hållas på andra håll i Finland i framtiden.

I panelen som utvärderade produkterna satt projektchef Nils-Gustav Höglund och kocken Samuel Mikander från Finlands kocklandslag, utbildningsansvariga Dan Mannström från kocklinjen på Axxell, Stig Hoffstedt från Gastro Nostra, Ann-Louise Erlund från Bra mat i Västnyland och Anneli Lehtinen, Meivi Pietarinen och Mats Sjöblm från grossisten Chipsters.

Evert Bränd betonade att det inte handlar om att ge rött eller grönt ljus för produkterna utan istället om dialog och diskussion som sedan kan ligga till grund för ytterligare utveckling av produkterna.

Kritiken var med andra ord saklig och uppbyggande och handlade inte bara om smak utan också om förpackningar och det där lilla extra som ger produkten en identitet. Och såda produkter hittades också just här i näromgivningen, intygar Nils-Gustav Höglund.

- Det var överraskande många intressanta produkter, säger Höglund.

Bland produkterna som evaluerades kan också nämnas olika slags bröd, honung och sylter.

Evert Bränd försäkrar att det nästan bara är tillverkarnas fantasi som begränsar utbudet.

Läs också