Hoppa till huvudinnehåll

Hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus får fortsätta

Hjärtfilm
Arkivbild Hjärtfilm Bild: YLE Bildtjänst Comstock. hjartfilm

Efter en intensiv debatt beslöt Vasa sjukvårdsdistrikt att bevara hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus på obestämd tid.

Det vinnande förslaget förde Barbro Kloo (Sfp), Vasa, fram med stöd av bland andra Per Hellman (SDP), Vasa. Förslaget har arbetats fram i en grupp bestående av Kloo, Mikael Luther (Sfp) Korsholm, Gösta Willman (Sfp), Nykarleby, och sjukvårdsdistriktets direktör Göran Honga.

Förslaget innebär att hjärtkirurgin får fortsätta på obestämd tid. 14 röstade för att bevara och 8 för att lägga ner. Eftersom ledamöterna har olika antal röster beroende på hur stor kommun de representerar blev resultatet 117,3 röster för att bevara och 34,7 röster för att lägga ner.

- Jag är mycket nöjd med att vi kom till ett beslut, säger sjukvårdsdistriktets fullmäktigeordförande Gösta Willman (Sfp) efter omröstningen.

- Vi har ett tydligt beslut med 117 mot 34 röster. Beslutet stöds av en stor majoritet i SFP, det stöds av SDP och och har stöd av småpartierna KD, De gröna och Centern.

Willman påpekar också att åtta av nio ledamöter från Korsholm och Vasa stödde beslutet att bevara hjärtkirurgin.

- Och det är Vasa och Korsholm som är de stora betalarna. De betalar 70 procent av sjukhusets kostnader, säger han.

Innebär budgetändring

Det vinnande förslaget innebär att Vasa centralsjukhus primärt ska ha egna hjärtkirurger anställda men ska vid behov köpa konsultjänster. Överläkaren för kardiologi ska samtidigt vara överläkare för hjärtkirurgerna.

Budgeten som godkändes i slutet av november ska nu ändras. 1,3 miljoner läggs till hjärtkirurgin och 1,5 miljoner euro försvinner från köptjänster. Verksamhetsutgiftsposten ska ökas med 2,2 miljoner euro från 212 miljoner till 214 miljoner. Det budgeterade överskottet på två miljoner euro försvinner och sjukvårdsdistriktet får en nollbudget.

Sparkravet står alltså kvar men de åtgärder som kravet kräver kommer att få full effekt först under 2015. Medlemskommunernas utgifter ska inte öka men låneupptagningen ökar med två miljoner euro.

- Jag tror inte att det här var sista gången hjärtkirurgin diskuterades. Vi kan ha samma diskussion i höst när nästa års budget ska göras upp, säger Bernhard Bredbacka (SDP) från Larsmo.

- Jag är besviken men det var ett väntat beslut. Jag är också glad att den hetsiga debatten nu får ett slut, säger Andreas Hjulfors (Sfp) från Larsmo.

Mikael Perjus (Saml), Kristinestad, och Greta Näs (Sfp), Nykarleby, lämnade in avvikande åsikt efter omröstningen.

Uppskov till Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket (RFV) hade tidigare begärt att Vasa sjukvårdsdistrikt skulle lämna in en förklaring över hur de tänkt få hjärtkirurgin att gå runt. Den här förklaringen ville RFV först ha in på fredag den 28 februari men de har nu gett uppskov till den 16 mars.

Nu har sjukvårdsdistriktet alltså tid på sig till den 16 mars att ge en förklaring till RFV. Det nämnda verket har tidigare meddelat att det blir lapp på luckan för hjärtkirurgin om Vasa centralsjukhus inte har någon hjärtkirurg anställd.

Info: Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.