Hoppa till huvudinnehåll

Operetten Lilla helgonet

I den franska komiska operetten Lilla helgonet från 1957 rör vi oss från kloster till teaterscen. I rollerna finns bland annat Leif Wager som skönsjungande löjtnant.

Célestin (Börje Lampenius) är organist på ett kloster i Paris. Om nätterna lever han ett dubbelliv som komponisten Floridor, och skriver operetter för sin älskarinna, sopranen Corinne (Gerda Ryselin). Men när hans operett ska ha premiär får sångerskan ett nervöst sammanbrott och en av Célestins klosterelever, Denise (Margaretha Slangus, på bilden) får hoppa in i huvudrollen. Denise – titelns ”lilla helgon” – visar sig också vara en mästare på dubbelspel. Och i publiken finns en viss löjtnant Fernand de Champlatreux (Leif Wager), som hyser varma känslor för Denise...

Operetten Lilla helgonet (på franska Mam'zelle Nitouche) skrevs år 1883 av Albert Millaud och Henri Meilhac. Meilhac skrev också bl.a. librettot till operan Carmen tillsammans med Ludovic Halévy.

Bakom musiken står kompositören Florimond Hervé (1825-1892), som räknas som en av den franska operettens grundare.

Text: Katja Bargum

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.