Hoppa till huvudinnehåll

Operetten Lilla helgonet

I den franska komiska operetten Lilla helgonet från 1957 rör vi oss från kloster till teaterscen. I rollerna finns bland annat Leif Wager som skönsjungande löjtnant.

Célestin (Börje Lampenius) är organist på ett kloster i Paris. Om nätterna lever han ett dubbelliv som komponisten Floridor, och skriver operetter för sin älskarinna, sopranen Corinne (Gerda Ryselin). Men när hans operett ska ha premiär får sångerskan ett nervöst sammanbrott och en av Célestins klosterelever, Denise (Margaretha Slangus, på bilden) får hoppa in i huvudrollen. Denise – titelns ”lilla helgon” – visar sig också vara en mästare på dubbelspel. Och i publiken finns en viss löjtnant Fernand de Champlatreux (Leif Wager), som hyser varma känslor för Denise...

Operetten Lilla helgonet (på franska Mam'zelle Nitouche) skrevs år 1883 av Albert Millaud och Henri Meilhac. Meilhac skrev också bl.a. librettot till operan Carmen tillsammans med Ludovic Halévy.

Bakom musiken står kompositören Florimond Hervé (1825-1892), som räknas som en av den franska operettens grundare.

Text: Katja Bargum

Kultur

Musik och underhållning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet