Hoppa till huvudinnehåll

Operetten Lilla helgonet

I den franska komiska operetten Lilla helgonet från 1957 rör vi oss från kloster till teaterscen. I rollerna finns bland annat Leif Wager som skönsjungande löjtnant.

Célestin (Börje Lampenius) är organist på ett kloster i Paris. Om nätterna lever han ett dubbelliv som komponisten Floridor, och skriver operetter för sin älskarinna, sopranen Corinne (Gerda Ryselin). Men när hans operett ska ha premiär får sångerskan ett nervöst sammanbrott och en av Célestins klosterelever, Denise (Margaretha Slangus, på bilden) får hoppa in i huvudrollen. Denise – titelns ”lilla helgon” – visar sig också vara en mästare på dubbelspel. Och i publiken finns en viss löjtnant Fernand de Champlatreux (Leif Wager), som hyser varma känslor för Denise...

Operetten Lilla helgonet (på franska Mam'zelle Nitouche) skrevs år 1883 av Albert Millaud och Henri Meilhac. Meilhac skrev också bl.a. librettot till operan Carmen tillsammans med Ludovic Halévy.

Bakom musiken står kompositören Florimond Hervé (1825-1892), som räknas som en av den franska operettens grundare.

Text: Katja Bargum

Kultur

Musik och underhållning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet