Hoppa till huvudinnehåll

Väntat beslut att bevara hjärtkirurgin

Det fanns inga förvånade ledamöter i salen när sjukvårdsdistriktets fullmäktige beslöt att bevara hjärtkirurgin efter dryga två timmar av diskussion på tisdageftermiddag. Nu går åsikterna isär hur långvarigt beslutet är.

Men sparkravet på 2 procent eller 3,6 miljoner står kvar och enligt det förslag som godkändes ska bland annat låntagningen öka med två miljoner euro under 2014.

En som var besviken efter mötet var Andreas Hjulfors (Sfp) från Larsmo som försökte propagera för att sjukhuset inte kan verka på lånta pengar.

- Jag tror inte att det tar länge före vi har den här diskussionen igen.

Och han fick medhåll.

- Ska vi träta om det här under nästa julhelg också? Ska en del av oss igen få meddelanden om vi sover gott på natten? frågade Johanna Överfors (SDP) från Pedersöre.

Åsikterna gick isär

Greta Näs var en av dem som röstade för att lägga ner hjärtkirurgin.

- Den 31.12 2013 hade vi 165 personer i kö till inremedicin, 119 till gastroentologin, 340 till ortopedin, 209 till öron näsa och hals samt 207 till ögonsjukdomar. Till hjärtkirurgin stod ingen i kö.

Gunilla Jusslin (Sfp) från Vörå röstade för att bevara.

- Jag tror att det här beslutet står sig ännu om fem år och det måste finnas andra ställen som vi kan spara in på. Våra köptjänster borde ses över för de är högre än på något annat centralsjukhus.

På fredagen möts Vasa sjukvårdsdistrikts styrelse för att besluta om var sparet ska tas.

- Det blir verkligen ingen lätt uppgift, säger styrelseordförande Hans Frantz (Sfp).

Läs också: Hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus får fortsätta