Hoppa till huvudinnehåll

Yles Isac Elliot-chatt kraschade under trycket

Bild: YLE/Sam Stäuber isac elliot

- Vi kunde inte föreställa oss att lilla Yle skulle få det robusta chattverktyget på knä, säger redaktionschefen Mattias Erkkilä. Nu planerar Yle en ny chatt för Isac Elliots fans.

Efter programmet Bettinas slut på måndagskvällen satt tonårsidolen Isac Elliot bänkad vid datorn för att delta i Svenska Yles chatt med fansen. Men det gick inte som planerat.

- Strax efter chattstarten klockan 21:40 ringde webbreportern och berättade att vi hade problem, säger Mattias Erkkilä, redaktionschef för Svenska.yle.fi

Erkkilä fick snabbt ta sig in till Böle för att se om problemet kunde lösas.

- Chattinläggen vällde in. På grund av volymen kom en del av inläggen inte igenom och Isacs svar hörde till dem. Vi lyckades bara få igenom Isacs två första kommentarer, säger Erkkilä.
Totalt kom över 4 000 chattinlägg från fansen. Hur många som inte kom igenom är det ingen som vet. De flesta kommentarer som kom var kärleksbetygelser och inte direkta frågor. Majoriteten av trafiken kom från Finland och Norge.

Redaktionschefen Mattias Erkkilä har slitit bort sitt hår i frustration över den misslyckade chatten. Bild: Hanna Rundell/Svenska Yle mattias erkkilä

Svenska Yle lovar en ny chatt

Verktyget Scribble live som Svenska Yle använder sig av i chattsammanhang används också av bland annat CNN, Reuters och Al Jazeera. Vi kunde inte tänka oss att lilla Yle skulle lägga det robusta chattverktyget på knä, men tonårsflickors kollektiva kraft var för mycket.

Erkkilä är förvånad över att fansen har varit så förstående trots det misslyckade chattförsöket.

- Både Isac Elliots familj och fansen har varit väldigt snälla mot oss. Nu gör vi vårt bästa för att fixa en ny chatt - och då ska den fungera.

Fansen kommenterade också under artikeln som gjorde reklam för chatten.