Hoppa till huvudinnehåll

Abidaz gör det för pengarna

Abidaz har en fot i undergrounden och en fot i mainstreamsverige. Bild: Linnéa Sjöholm / Yle abidaz

Abidaz och barndomskompisen Robyn slog sina kloka huvuden ihop. Resultatet blev hiten Nitti5. Vi träffar honom och snackar om debuten, och varför det bara blir en skiva.

Abidaz debutalbum In & Ut har hyllats och fått bra kritik runt om i Sverige. Skivan släpptes i höstas, men Abidaz är ändå ingen gröngöling när det kommer till musik.

- Det går bra nu. Jag har jobbat hårt. Jag har gjort det här ganska länge men på en mer underground nivå, säger Abidaz.

Han gör det för pengarna

Tidigare i år vann Abidaz pris för Årets hiphhop/soul på P3 Guld. Kolla in Timbuktus och Oskar Linnros snygga presentation, och så klart också Abidaz enormt snabba tacktal, här.

Varför flyttade du upp från undergrounden?

- Förut var musiken mer som en hobby, men när jag fick barn tänkte jag att jag måste göra det på allvar och göra det på riktigt. Jag ville tjäna pengar på det.Du måste vara ganska motiverad för att förändra dig så?

- Jag har jobbat med musik sedan 1992, men nu är det annorlunda. Du kan göra musik hemma och lägga upp en video på Youtube och bli känd. Men det tar tid att bli bra på något. Skulle folk ta sig tid så kanske det skulle gå bättre för dem. Det krävs erfarenhet för att bli bra.

Din skiva blev en succé, men det ryktas att du kanske inte ger ut fler album efter det här?

- Ja, ja gör bara ett album. Jag har andra grejer jag måste göra i mitt liv så jag har inte tid med ett till album. Jag kanske gör låtar och videos, men inte ett helt album. Det hade jag bestämt mig för redan innan.

Istället för att göra skivor vill Abidaz koncentrera sig på familjen, och att jobba med ungdomar. Han vill ha ett lugnt och stillsamt liv, utan en massa turnéer och annat jobbigt.

Gamla barndomskompisen Robyn

För inte så länge sedan kom Abidaz och Robyn ut med låten Nitti5, där också Robyn slänger några rader emellan Abidaz rapbitar. De två musikerna är barndomsvänner, som också haft en del kontakt i vuxenlivet.

- Vi har träffast då och då. Vi har gemensamma vänner och så. Hon är en bra barndomsvän.

Du har skrivit lyrik i många år. Höll Robyn också på med musik redan när ni var små?

- Jo, vi gjorde faktiskt musik ihop när vi var små, till Blacknuss-skivan (ett ett svenskt musikkollektiv, red.anm.). Det var runt 1995 och vi jobbade med bland annat Christian Falk och Sleepy. Hon är väldigt duktigt, Robyn.Det finns mycket hiphop i Sverige och i världen. Vad får folk att gilla just din musik?

- Jag tror det har mycket med erfarenheten att göra. Det är som med vad som helst, man ser när någon vet vad den gör. Så kanske rösten också, jag har ganska grov röst. Jag har också bara använt mig av en producent på min skiva (Stress, som också jobbat mycket med Kartellen, red. anm.), så skivan är mera costummade efter mig.

Abidaz vet vart han kommer ifrån

Fastän Abidaz nu gått från undergrounden upp till ytan har han inte glömt sina gamla fans, eller sina gamla musikpartners heller för den delen.

- Min dj och de jag turnerar med är fortfarande samma. Producenten Stress, som gjorde min skiva, har också varit med från början.

Härligt med folk som inte glömmer var de kommer ifrån. Och på tal om nya låtar och videos från Abidaz. Här är äkta svensk gangstarap från Viktor Ax feat. Abidaz & DeyDey.