Hoppa till huvudinnehåll

Bastubad bland böckerna väcker debatt

böcker i ett bibliotek
böcker i ett bibliotek Bild: YLE/ Rebecca Olin bokhyllor

Det råder en tvist kring ifall Centrumbiblioteket ska ha en bastu eller inte.

Om fyra år ska Centrumbiblioteket öppna i centrum av Helsingfors. Biblioteket förväntas ha tusentals besökare per dag och ska placeras mitt i stadskärnan, omgivet av bland annat Musikhuset, Finlandiahuset och Nationalmuseet.

I de urprungliga planerna ingick en bastu i ritningarna, men nu anser man att den inte längre platsar i byggnaden.

Bastun kritiseras biblioteksdirektören Tuula Haavisto för att ha förlorat sin wow-faktor nu när det finns så många bastur i centrum. Man anser inte heller att en avgiftsbelagd bastu hör hemma i ett allmänt utrymme.

Ärendet ska tas upp i kultur- och biblioteksnämnden tisdagen den 4 mars.

Förenar två finska favoriter

Helsingfors förra biblioteksdirektör Maija Berndtson är besviken på kritiken. Hon var med då biblioteket planerades och har ännu inte gett upp hoppet på en bastu.

- När det gäller wow-effekten så handlar det ju inte om hur många bastur vi har. Här är det frågan om en biblioteksbastu, inte endast en vanlig bastu, förklarar Berndtson.

Hon berättar att biblioteket väntas ha över 2 miljoner besökare per år och därför var tanken att skapa något unikt för biblioteksbesökarna.

- Vi ansåg att det skulle vara intressant att ha en bastu och förena två välkända finska favoriter, det vill säga bastun och bibliotetekt, säger Berndtson.

Hon berättar att konceptet bottnar i bad- och bibliotekshusen i antikens Grekland.

- När jag presenterat planerna utomland har det alltid väckt stort intresse, säger hon.

Hon säger att hon tror att hela diskussionen bara handlar om att folk är skeptiska till nya idéer.

- Jag drar paraleller till när vi för tio år sedan öppnade Bibliotek 10 och Träffpunkten i Glaspalatset. Då var det många som inte förstod varför man skulle vilja ha ett bibliotek utan böcker med musik och datorer, och jag fick verkligen kämpa för att få igenom mina idéer. Nu hör de till de mest besökta platserna inom stadsbiblioteket.

Läs också