Hoppa till huvudinnehåll

Förföljda författare välkomna till Jakobstad

Tro, hopp och kärlek
Tro, hopp och kärlek Bild: Yle/Roger Källman tro hopp och kärlek

Författaren Lars Sund anser att hans gamla hemstad Jakobstad borde bli först i Finland med att erbjuda fristad för förföljda författare. Och i Jakobstad vinner förslaget understöd, åminstone inom stadens ledning.

Stadsdirektör Mikael Jakobsson tycker initiativet skulle passa väl in i stadens internationella prägel. Han poängterar dock att ett välkomnande av flyktingar i första hand skall ses som en humanitär insats.


Hur man rent praktiskt skull ordna saken anser han att det är för tidigat att säga något om. Jakobsson framhåller att Finlands flyktingpolitik bestämms på nationell nivå och enskilda kommuner inte kan särbehandla flyktingar utgående från deras yrke.

Huruvida staden nu kommer att börja vidta några speciella åtgärder är det också för tidigt att säga något om.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten