Hoppa till huvudinnehåll

Janne Grönroos: Varför skäms inte folk som hatar sport?

Janne Grönroos undrar varför sport inte räknas till allmänbildningen. Bild: YLE janne grönroos

Idrott är ett smutsigt ämne som skrämmande många självutnämnt intellektuella personer enkelt viftar bort och anser vara onödigt. Janne Grönroos skriver i veckans krönika i Radio X3M att han inte förstår varför det är okej att vara okunnig på sport.

Redaktionsmöte. Journalisterna sitter runt bordet och går igenom dagens agenda. Plötsligt utbrister en kollega: “Jag bryr mig inte om det där, jag hatar sport.”

Tänk dig att personen ifråga istället sagt samma sak om utrikespolitik. Varför är reaktionerna annorlunda? Varför är det accepterat att inte bry sig om sport?

Varför är just sport det ämne där man, stolt, skriker ut att man inte bryr sig

Om någon inte känner till Mozart eller Kjell Westö så anses man vara okunnig, det hör till allmänbildningen att känna till dem. Om någon däremot inte känner till Maradona eller Tero Pitkämäki så är det plötsligt okej. De är ju idrottare och vissa människor avskyr sport. Så är det bara.

Idrott är ett smutsigt ämne som skrämmande många självutnämnt intellektuella personer enkelt viftar bort och anser vara onödigt. Författare, konstnärer och tonsättare skall man känna till, men då man får frågan vilken idrott Péle ändrade så skrattar man överlägset och frågar “är det någon sportgrej igen?”.

Varför skäms inte man över sin okunskap. Varför är just sport det ämne där man, stolt, skriker ut att man inte bryr sig och inte tänker göra det heller. Är det för att man själv inte idrottar? Blev man sist vald i skolgymnastiken? Idrottar de personer man avskyr privat? Tror man att idrott inte har någon betydelse i vårt samhälle?

Enskilda idrottsprestationer har hjälpt till att förena nationer

Det är på idrottsarenor det krigats, då man inte gjort det på fronten.
Enskilda idrottsprestationer har hjälpt till att förena nationer, se bara på Nelson Mandela och Springboks i Sydafrika. Med hjälp av rugbyn förenades ett land, som plågats av apartheid.

Om du tycker att jag skall veta vem Sofi Oksanen är, skall du också veta vem Jani Sievinen är. Om inte så bör vi båda läsa på. Även om jag hatar att läsa.

JANNE GRÖNROOS,
"skribenten jobbar på Succémorgon och var en av de 2,3 miljoner finländare som såg OS-bronsmatchen"