Hoppa till huvudinnehåll

Kutsuplus-bussarna: framtidens melodi eller dyrt experiment?

Kutsuplusfordonen kör dig nästan vart du vill. Bild: Yle / Juha Kivioja smartbuss

Sedan förra året har passagerarna i regiontrafiken haft ett ytterligare alternativ att välja mellan. Kutsuplus-minibussarna beställs till och lämnar av på valfri hållplats. Har passagerarna hittat tjänsten eller åker bussarna omkring tomma?

– Utvecklingen går åt rätt håll, vi ökar stadigt. I december 2013 gjordes 2500 resor med kutsuplus, i januari i år var vi uppe i 3500 resor, säger projektsekreterare Cécile Makweri vid Helsingforsregionens trafik.

HRT har medvetet undvikt stora marknadsföringskampanjer för tjänsten, som hittills verkar endast inom ring I.

– Vi har inte ännu kapacitet för stora mängder användare, systemet byggs fortfarande ut. Förra året hade vi 10 kutsuplusfordon i trafik, och sedan årsskiftet är de 15, säger Makweri.

Enligt HRT är kostnaden för tjänsten år 2014 3,2 miljoner euro.

Taxiförbundet ser möjligheter

Under planeringsskedet av tjänsten uttrycktes farhågor från taxinäringens håll om att tjänsten skulle konkurera med taxiverksamheten.

Nu ser tekniska rådgivaren vid Taxiförbundet, Ville Jaakola, fler möjligheter än problem med tjänsten.

– Kutsuplus är ett bra alternativ som lägger sig mellan transporter med stora fordon, bussar och spårvagnar, och taxi. Skulle tjänsten erbjuda liknande service som taxi till ett subventionerat pris skulle det vara ett problem, men så ser vi inte situationen, säger Jaakola.

Jaakola menar att taxinäringen kunde involveras i verksamheten.

– Vi skulle gärna delta, det finns 2000 taxibilar i huvudstadsregionen så vi har ett bra nätverk. Enskilda passagerare som inte ligger bra till för grupptransporterna kunde vi bra ta hand om, säger Jaakola.

Kutsuplus

Tjänstens webbplats finns här. Bilarna trafikerar 6:00-23:00, och en resa kan beställas högst 60 minuter i förväg.
Beställningen kan göras i webbläsare på dator, tablett eller smarttelefon och kräver ingen skild app. Man kan även beställa via SMS, då debiteras resan i telefonräkningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen