Hoppa till huvudinnehåll

Pensionär by day - dj by night

Dj Håkki in action! Bild: Dj Håkki dj håkki

Möt Dj Håkki, mannen som får medelålders damer och herrar att skrika "Soittakaa Paranoid".

Håkan Rosenström ska just fylla 65 år och han är en till synes vanlig pensionär bördig från Lojo. Men när kvällen smyger sig på börjar han sin transformation till plattvändaren på stadens diskotek, han blir Dj Håkki.

En stor trend för tillfället är disco för personer över 50 år, alltså 50+ disco. På sådana här tillställningar, där det ofta önskas Creedence och lite äldre, rockigare musik, runt om i Helsingfors spelar Dj Håkki. Men det är inte bara gamla dängor han spelar.

- Förra veckoslutet spelade jag Aviciis Hey Brother. Det är en fin låt, säger Håkki och fortsätter med att berätta att han spelar mycket sådan musik som är modern för tillfället.

Det var ingalunda en 50-årskris som fick Håkki att börja dj:a, han har hållit på med sin hobby i flera decennier.

- Jag har dj:at sen 70-talet, kanske till och med slutet av 60-talet. Jag var stand in för discjockarna på det välkända Gnägget i Ekenäs. Gnägget var Finlands absolut bästa diskotek i början på 1970-talet.

Fullt ös på dansgolvet

Att spela skivor på ett disco för över 50-åringar kan vara ett väldigt tacksamt gig. Håkki berättar att golvet på 50+ discona aldrig är tomt, man dansar ända till stängningen klockan halv ett, och sen blir det efterfest.

- Ungdomarna (besökarrna som är strax över 50, red. anm.) drar ofta vidare till någon nattklubb i stan medan vi som ordnar evenemanget gärna sätter oss ner och tar en öl någonstans där det inte spelas så hemskt mycket musik.

Som alltid på evenemang med åldergräns försöker minderåriga komma in, men de som är under femtio år får snopet svänga i dörren.

- Visst kan man komma in med ett bra förfalskat ID-kort, skrattar Håkki.

Vad har du på dig när du dj:ar då?

- Det dominerande är svarta jeans, svart blus och svart kavaj. Om jag kommer ihåg så också svarta solglasögon.

Alltså som vilken Rödbergshipster som helst.