Hoppa till huvudinnehåll

Protest mot valet av kyrkoherde i Karleby

Enligt Camilla Knutar handlar namnlistan varken om att ta ställning i kvinnoprästfrågan eller för någon kandidat. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist camilla knutar

I dag väntas Karleby svenska församling få ny kyrkoherde. Förslaget är att domkapitlet nu på förmiddagen väljer Per Stenberg till tjänsten. Men en del av församlingsborna protesterar.

De tycker det är fel att Jan Nygård förklarades som icke-behörig bara för att han inte skrev under ett papper om samarbete med kvinnliga präster. På fyra dagar har en namnlista samlat mer än 40 underskrifter. Namntecknarna vill att alla behöriga sökande ska beaktas i valet av kyrkoherde.

- Jag tycker man är inne på fel väg om man börjar gallra bort såna som har åsikter som inte stämmer överens med de egna åsikterna, säger Camilla Knutar som är en av initiativtagarna namnlistan.

Camilla Knutar betonar att man varken tar ställning för eller emot någon av kandidaterna, inte heller för eller emot kvinnopräster. Enligt Knutar handlar det om principen att den som är behörig ska beaktas i valet.

- Vi är verkligen bekymrade. Alla måste få följa sitt samvete. Man måste få ha olika åsikter, och respektera också de bibeltrogna.

Knutar liknar det vid mobbning att domkapitlet på det här sätter underkänner en sökande på grund av hans åsikt.

Domkapitlet ändrar sig knappast

Camilla Knutar hoppas att domkapitlet omprövar sitt beslut och förklarar Jan Nygård behörig. Det är knappast troligt, bedömer notarie Clas Abrahamsson vid Borgå stift. Kan en kyrkoherde inte samarbeta med kvinnliga präster har domkapitlet inget svängrum för tolkningar.

- Frågan har prövats så många gånger i våra domstolar. Jag har svårt att tro att det skulle kunna ändra något, säger Abrahamsson.

Församlingsrådet i Karleby har tidigare med rösterna 10 mot två förordat att Per Stenberg väljs till kyrkoherde. Notarie Clas Abrahamsson vid Borgå stift tror att domkapitlet går på samma linje. Efter beslutet kan det göras ett rättelseyrkande. Om det inte görs inom två veckor vinner domkapitlets beslut laga kraft.

Namninsamlingen började för drygt en vecka sedan. På torsdag förra veckan lämnades den till församlingsrådet som antecknade den till kännedom. Då hade den samlat 42 namn. Hur många som har skrivit på sedan dess är oklart.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten