Hoppa till huvudinnehåll

Svårt för 15-åringar att hitta sommarjobb

Vera Lindén, Carl-Emil Borg, Lasse Sjöström och Frans Mäkela går på nian. Bild: Yle/Marie Söderman frans mäkelä

Allt fler arbetsgivare kräver att sommarjobbare ska ha fyllt 18 år. Det här är en följd av att många branscher har infört mer byråkrati och nya bestämmelser.

Vissa branschspecifika regler säger att man måste ha fyllt 18 för att till exempel få sköta en viss maskin eller sälja i butik och då faller alla minderåriga bort.

- Det är till viss del ett problem att de myndiga tar jobben, säger John Forsman som jobbar med arbetsförmedling vid Egentliga Finlands arbets- och näringsbyrå i Åbo.

Men Forsman betonar att regelverk kan variera kraftigt mellan branscher.

- Det finns nog jobb för 14-17-åringar, men då handlar om uppgifter där ansvaret inte är så stort, säger Forsman.

Nöjesparker, föreningar eller släkten

Som alltid gäller det att vara aktiv själv om man vill ha ett sommarjobb.

- Minderåriga kan få jobb vid nöjesparker, vid kommunen, hos församlingen, vid åldringshem eller till exempel vid en lokal 4H-förening, säger Kimmo Orpana och Katriina Mäkelä vid arbets- och näringsbyrån i Åbo.

- Dessutom kan en som inte är myndig plocka bär och sköta barn eller varför inte ställa upp och sköta grannens hund. Det lönar sig också att kontakta vänner och släktingar så att så många som möjligt vet att man vill ha ett jobb, säger Orpana och Mäkelä.

John Forsman
John Forsman, Kimmo Orpana och Katriina Mäkelä vid TE-byrån i Åbo. John Forsman Bild: Yle/Marie Söderman katriina mäkelä

Allt finns inte på nätet

På nätet finns många länkar till lediga sommarjobb som man kan hitta genom att googla eller genom att leta via TE-byråns webbplats.

- Men alla arbetsgivare vill inte ha en annons på nätet så det lönar sig också att kontakta arbetsgivare direkt, säger John Forsman.

Jobb via kontakter

Femton- och sextonåriga Frans Mäkelä och Carl-Emil Borg i Åbo hör till dem som har sommarjobb i år. De jobben fixades hemma vid köksbordet.

- Jag kommer att jobba i farsans musikstudio så jag behövde inte anstränga mig så värst mycket, säger Frans Mäkelä.

- Jag sökte några jobb som jag inte fick, men då kunde pappa erbjuda jobb på sin kryddfirma, säger Carl-Emil Borg.

Femtonåriga Vera Lindén och Lasse Sjöström väntar ännu på svar.

- Jag har sökt jobb vid Muminvärlden i Nådendal och hoppas kunna få jobba som biljettförsäljare i och med att jag talar flera språk, säger Vera Lindén.

- Jag sökte städ- och trädgårdsjobb vid Reso stad men ännu har det inte hörts nåt. Det är inte sagt att jag får jobb, säger Lasse Sjöström.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes