Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomar allt mer skuldsatta

BEtalningskrafv från vippi24
BEtalningskrafv från vippi24 Bild: Yle skuldsatt


Ungdomar och studerande är allt mer skuldsatta. I slutet av fjolåret hade närmare 13 procent av 25-29-åringar och dryga 10 procent av 20-24-åringar betalningsanmärkningar.

Monika Antikainen, socialpolitisk sekreterare vid Åbo Akademis studentkår, säger att studenternas ekonomiska läge inte ser så bra ut.

Monika Antikainen Yle/Christa Mäkinen Bild: Yle/Christa Mäkinen monika antikainen

- Studiestödet har inte följt med levnadskostnadsindexet och hyrorna har stigit. En stor del av studiepenningen kan gå till att kompensera hyran.

Att skuldsätta sig i ung ålder kan leda till en ond cirkel där man tar lån på lån eller tar till snabblån med skyhöga räntor.

- Det viktigaste är att man sköter hyran. Vid det skedet då man blir utslängd från sin lägenhet så är det ganska kört, säger Antikainen.

Nu vill studentkåren hjälpa studenterna med ekonomin. Från och med hösten kommer studentkåren att lära studenter om hur man sköter sin ekonomi. Bland annat ska man ta in ekonomifrågor i den utbildning som studentkåren ger gulnäbbar varje höst. Meningen är också att dela ut information om var man får hjälp.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland