Hoppa till huvudinnehåll

USA: Ingen strid mellan öst och väst i Ukraina

USA:s utrikesminister John Kerry
USA:s utrikesminister John Kerry Bild: EPA/Jim Lo Scalzo jon

USA:s utrikesminister John Kerry och Storbritanniens utrikesminister William Hague betonar att det nu är viktigt att öst och väst inte ställs emot varandra i Ukraina-frågan.

-Nu handlar det om det ukrainska folket och deras rätt att välja sin framtid. Vi vill arbeta med Ryssland och andra länder för att bidra till att utvecklingen i Ukraina blir fredlig, säger utrikesminister John Kerry.

Den nya administrationen i Kiev står inför fortsatt opposition från Ukrainas ryskspråkiga regioner. Ukrainas interimspresident Olexander Turchynov har uttryckt stor oro över det som han kallar separatistiska tendenser, som har följt på avsättandet av president Viktor Janukovytj.

Många ryskspråkiga invånare i de södra och östra delarna av Ukraina har protesterat mot den nya administrationen. På halvön Krim har det i flera dagar ordnats demonstrationer för en återanslutning till Ryssland. I hamnstaden Sevastopol ersattes i går den ukrainska flaggan utanför en administrationsbyggnad med den ryska.

Ryssland, som stödde den avsatte presidenten Viktor Janukovytj, har försäkrat att Ryssland inte kommer att ingripa i situationen i Ukraina, men varnar andra stater för att söka enskilda fördelar i den rådande situationen.

Kravallpolisen Berkut förbjuds

I Kiev meddelar den tillförordnade inrikesministern Arsen Avakov att han har upplöst den fruktade elitstyrkan Berkut. Berkut har anklagats för att stå bakom de flesta dödsskjutningarna av civila i sammanstötningarna förra veckan som ledde till att närmare hundra civila dödades.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes