Hoppa till huvudinnehåll

Datateknik och mikroprocessor i arbetslivet

"God afton bästa tittare, jag är den inhemska talande datorn. Följande program behandlar mikroprocessorer och den nya tekniken". Talande datorer och automatik hjälper på många arbetsplatser.

Talsyntetisatorn välkomnar oss till programmet som Öivind Nyquist sedan tar över. Tekniken skall ändra vårt samhälle redan under 1900-talet.

Talsyntetisatorn bygger på halvledarteknologi. Materialet, t.ex. silikon, ligger mellan isolerande, såsom gummi och plast och ledande, såsom koppar.

Den tyska filmen om framställningen av mikrochips får vi tyvärr inte se, men hur mikrochipsen används i finska sammanhang visas. Ett hålkort är en modul, flera sådana bildar en dator.

En mikroddator är precis som en stor dator, man behöver ett program, t.ex. ett räkneprogram. Så överförs fakta till en floppy-disk och kan printas ut.

Den nya teknologin på mikrodatorerna är ungefär 10 år gammal. Teknologin finns på automatiska väderleksstationer, larm, talande datorer och översättningar.

I den slutliga diskussionen diskuteras sedan hur mikroprocessorerna kommer att påverka arbetslivet. Hur kan mikroprocessorerna bidra till nya arbetsplatser och hur kan de användas i arbetslivet?

En mikroprocessor gör också att en frukt- och grönsaksvåg kan tala 1984. Apparaten talar bara finska, men roar och hjälper kunderna.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet