Hoppa till huvudinnehåll

Kias bokklubb: Doktor sömn

Bild: X3M/Kia Svaetichin kias bokklubb

Bokklubben träffas igen. Det är sista veckan i månaden och denna gång har Bokklubben tagit sig an skräcklitteraturens mästare Stephen King och hans senaste bok Doktor Sömn.

Kia Svaetichin gästas av bokmalen och redaktören Catariina Salo och programledaren Tedi Tallqvist som läser allt för lite och för sällan. Mot sin vilja.

I år är det trettiosju år sedan Stephen Kings klassiska mardrömsframkallare The Shining (eller Varsel som den heter på svenska) utkom, och Stephen King har funderat över vad som hände med den lille pojken Danny Torrance när han växte upp.

Spökena är kvar, liksom ett av Stephen Kings värsta monster, nämligen alkoholen.

Var boken läsvärd?

Catariina: För att vara helt ärlig så tyckte jag att det var en väldigt dålig bok. Det känns som om King bara fiskar efter pengar, han vill göra snabba cash. Han försöker skapa något från succéboken och filmen men jag tycker inte att han lyckas. Jag hittar inget flyt och redan på sidan 26 (boken är 511 sidor) vill jag bara lägga den ifrån mig. Jag somnade ganska många gånger under tiden jag läste Doktor Sömn.

Tedi: Jag håller till viss del med Catariina, men en sak som boken har lyckats återskapa är The Shining, alltså skimret. Men han behandlar det för lite i sin senaste bok. Det känns inte alltid som att skimret får skimra. Jag höll ut till sidan 160 sedan konstaterade jag att jag fallit av kälken och kunde inte mera hålla koll på alla karaktärer som var med.

För vem rekommenderar ni boken?

Catariina. Till någon som vill ha lätt semesterläsning. Tuggummi för hjärnan. Medan jag läste boken såg jag ofta framför mig hur den skulle kunna filmatiseras. Det skulle inte bli någon ny Stanley Kubricks The Shining, men jag tror att filmen skulle fungera bättre än boken.

Tedi: Till alla som älskar skräcklitteratur. Och så vill jag veta om King lyckas leverera för jag tycker inte alls att den var skrämmande. Jag blev lite besviken på King, jag trodde att den här boken skulle leva upp till The Shinings standard och att Doktor Sömn skulle kunna bli en lika bra film som filmatiseringen på The Shining blev, men jag tror inte att det lyckas.

Vad fick ni för lärdom av boken?

Catariina: Att Stephen King känns lite rasistisk och anti-feministisk. Varje gång som feminism nämndes i den här boken så var det i negativa ordalag. Och ”the bad guys” i boken refererades till nomadfolk. Jag fick rasistiska vibbar av Stephen King.

Tedi: Jag måste hålla fast vid skimret. Jag tror att alla människor kan uppleva sitt eget skimmer och att vi har en synsk förmåga precis som Danny i boken Doktor Sömn.

Hurdant vitsord ger ni till boken, på en skala på 4 till 10?

Catariina: Jag ger vitsordet 6 av 10.

Tedi: Jag ger vitordet 7 av 10.