Hoppa till huvudinnehåll

Malax hoppas på egen ishall

Stefan Väglund jobbar för att Malax skall få egen ishall Bild: Yle/Joni Kyheröinen malax ishall ab

Fullmäktige i Malax går i borgen för ett lån på 400 000 euro som Malax Ishall Ab kommer att ta. Om staten går med på att stöda ishallsbygget det vill säga. Drömmen om en ishall hänger nu på stöd från statligt håll.

Tre veckor med is i rinken. Det har man i Malax fått nöja sig med den här vintern. I dagsläget är rinken torrlagd och juniorerna färdas till Närpes eller Vasa för att spela.

Men det är nära nu. Nära att det ska byggas en ishall i Malax, något som varit på tapeten ända sedan 2007. Stefan Väglund, styrelseordförande i Malax Ishall Ab, är förväntansfull.

- Vi har knackat dörr och sålt aktier och via det fått ihop ungefär 120 000 euro. Det visar på ett brett understöd i kommunen, säger Väglund.

Man har också lyckats sälja aktier utanför Malax gränser, till exempel i Korsholm och Korsnäs. Malaxbördiga personer som bor utomlands har också köpt aktier.

Malax kommun går i borgen

Utöver aktierna ska ishallsbygget finansieras via ett lån på 400 000 euro, som Malax kommun alltså går i borgen för, och via statligt stöd. Från staten hoppas man få 370 000 euro och besked får man under mars månad.

Blir det inget stöd får man begrava drömmarna om en egen ishall.

Planerna som fanns på att bygga en så kallad luftbubbla, som hålls uppe genom att man blåser in luft i hallen, fick man överge eftersom staten av energiorsaker ogärna stöder sådana typer av hallar. Till följd av det tänker man nu sig en fast stålkonstruktion.

Notan kommer enligt beräkningarna att landa på strax under en miljon.

Stort behov

Väglund anser att behovet av en ishall är stort.

- Vi har över 60 juniorer i Malax. En del far till Närpes och en del far till Vasa. Det ska nog inte bli några problem att hyra ut hallen fem timmar per dag i sju månaders tid.

Kommunen har också gått med på att köpa tid i ishallen för skolor och för allmänheten. Fullmäktiges ordförande Lorenz Uthardt (Sfp) säger att han inte hört några kritiska röster om ishallsbygget.

- Jag har ingen känsla av att det skulle vara på det sättet. Tvärtom.

Uthardt påpekar dock att man har diskuterat vad man ska ta sig till med hallen under sommarmånaderna för att undvika att den står tom.

Utöver det tycks allt vara frid och fröjd.

Stefan Väglund ser inte att det finns något som i det här skedet kan sätta käppar i hjulen för bygget. Utöver stödet från statligt håll.

- Får vi inte det blir vi nog tvungna att slå ihop pärmarna, så är det bara.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten