Hoppa till huvudinnehåll

Växthuset: Invigning och inredning

Ugnen är klar och Susanna, Jim och Johan gör diskuterar det färdiga växthusprojektet
Ugnen är klar och Susanna, Jim och Johan gör diskuterar det färdiga växthusprojektet Bild: YLE/Strömsö kamin

Vi börjar med kalas. Vi bjuder in våra bekanta till en invigningsfest i all sin enkelhet. Med ett glas saft och sallad och bröd på pärta konstaterar vi att växthuset blev som vi hade föreställt oss, fast kanske ännu lite större och finare.

Festen är över, gästerna går hem – återstår gör bara städning och en liten höstruggig känsla....
Skall man vistas i ett växthus såhär långt in på hösten behöver man nånting som värmer.


Eldstaden

En gammal gjutjärnskamin som tidigare värmt en kyrka blev stommen till vår eldstad. Gjutjärnskaminen består av delar, en botten mittendelar och en topp. För att få mer höjd, ett utrymme för ved och en synlig eldstad gjöt vi 4 nya delar till kaminen. En grundtanke var att inte söndra ngt av den befintliga kaminen, endast tillföra delar.


Först byggde vi gjutformar av faner och massivt trä. det är viktigt att formen byggs så att den kan tas isär, dels för att helt enkelt få ut det som gjuts men också för att kunna gjuta 3 likadanna delar i en och samma form.
Vi använde eldfast gjutmassa som vi blandade till. Viktigt att blanda rätt förhållande mellan vatten och innehållet i säcken, massan skall vara ganska torr. Gjutmassan hälldes i formen, packades och hackades för att få bort all luft. Vi gjöt 3 likadanna väggdelar och 1 botten. Bottenformen gjorde vi av faner och för att få formen som vi ville ha den använde vi sand som vi formade i bottnen på fanerformen.

Det finns en hel del regler och bestämmelser när det handlar om eld och eldstäder i byggnader, för att veta vad som gäller och hur man skall göra kan byggnadstillsynen och brandmyndigheten hjälpa till. Vår kamin kom nära träkonstruktionen och vi gjorde en brandvägg i plåt.
När de eldfasta delarna var torra, monterade vi ihop själva kaminen. Ingen eld utan rök, vi beställde en färdig monteringsbar pipa, satte den på plats och svetsade ihop en stege för att kunna komma upp och sota.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • Filmkvällssnacks – tre godingar för en skön kväll i soffan

  Allting blir så mycket godare när man gör det själv.

  Allting blir godare när man gör det själv från grunden. När det gäller snacks blir de dessutom mer hälsosamma eftersom man vet exakt vad man lägger i dem och det inte finns ett spår av tillsatsämnen.

 • Sy enkla och fina saker av korktyg och pappersläder

  Lee gör en korg, en väska och ett bokfodral.

  Så här kan du använda korktyg och pappersläder, även kallat veganläder. Lee visar hur du lätt syr en korg till förvaring, en väska, ett fodral till en bok eller kalender och egna örhängen.

 • Bästa burken är återanvänd

  Zero waste med konstnärliga burkar.

  Nu när julen är slut och pyntet åker ut kan det kännas tomt på hyllorna. Nya dekorationer behövs och det är här plåtburken kommer in.

 • Sticka en poncho med mosstickning

  Ett värmande plagg som även nybörjaren kan göra själv.

  Ponchon är ett härligt och mysigt plagg som passar alla årstider. Lees variant är lätt att sticka och kan även användas som sittunderlag om du inte vill dra den på dig.

 • Sticka Lees benvärmare

  Så här gör du benvärmare i Lees egen design.

  Mönster och beskrivning till hur du kan sticka Lees benvärmare.

 • Sticka strömsövantar med snickarglädje

  Lee gjorde ett eget strömsömönster.

  Lee har utarbetat ett nytt och eget stickmönster för ett par vantar. Inspirationen står att finna i snickarglädjen på Strömsös veranda.

 • Föröka dina krukväxter - ta sticklingar och få nya plantor helt gratis

  Läs våra steg för steg-instruktioner för sticklingar.

  När ljuset återvänder sätter krukväxtern igång att växa igen. Då är det dags att se över alla sina plantor efter vintern. Det här är den ultimata tiden att ta sticklingar, dela plantor och helt enkelt få sin inomhusdjungel att växa. Här får du Owes tips på hur du lyckas med det.

 • Brodera ett eget strömsöcitat med korsstygn

  Hetaste hantverkstekniken just nu är lekande lätt.

  Lee bjuder på ett nytt korsstygnsmönster med ett citat från Strömsö. Låt dig inspireras av det och Pernilla Vikströms moderna broderier och gör din egen politiska, feministiska eller humoristiska väggbonad.

 • Strömsös bästa ekologiska kosmetika - här hittar du alla tips

  Recept på allt från deodorant till shampo.

  Vill du ha bättre koll på vad du smörjer in dig och tvättar dig med har vi samlat våra bästa kosmetiska recept här. Du hittar allt från hårtvätt till deodorant där största delen av ingredienserna är sånt du hittar i ditt skafferi eller i naturen. En bonus är att du kan minska plastavfallet lite.

 • Byt ut engångsplasten mot en hållbar bivaxduk

  Gör bivaxduken själv av tyg och bivax.

  En bivaxduk är ett stycke ekologiskt bomullstyg som är impregnerat med bivax och som blir helt vattentätt. Duken använder du istället för plastfolie för att slå in en smörgås eller för att täcka över en skål med matrester.

 • Allt om stickning från Strömsö

  Gratis stickmönster, bara att välja din favorit.

  Här har Lee samlat alla stickrelaterade artiklar som producerats på Strömsö. Lätt att botanisera och se om du kanske missat något trevligt mönster.

Nyligen publicerat - Strömsö