Hoppa till huvudinnehåll

Växthuset: Invigning och inredning

Ugnen är klar och Susanna, Jim och Johan gör diskuterar det färdiga växthusprojektet
Ugnen är klar och Susanna, Jim och Johan gör diskuterar det färdiga växthusprojektet Bild: YLE/Strömsö kamin

Vi börjar med kalas. Vi bjuder in våra bekanta till en invigningsfest i all sin enkelhet. Med ett glas saft och sallad och bröd på pärta konstaterar vi att växthuset blev som vi hade föreställt oss, fast kanske ännu lite större och finare.

Festen är över, gästerna går hem – återstår gör bara städning och en liten höstruggig känsla....
Skall man vistas i ett växthus såhär långt in på hösten behöver man nånting som värmer.


Eldstaden

En gammal gjutjärnskamin som tidigare värmt en kyrka blev stommen till vår eldstad. Gjutjärnskaminen består av delar, en botten mittendelar och en topp. För att få mer höjd, ett utrymme för ved och en synlig eldstad gjöt vi 4 nya delar till kaminen. En grundtanke var att inte söndra ngt av den befintliga kaminen, endast tillföra delar.


Först byggde vi gjutformar av faner och massivt trä. det är viktigt att formen byggs så att den kan tas isär, dels för att helt enkelt få ut det som gjuts men också för att kunna gjuta 3 likadanna delar i en och samma form.
Vi använde eldfast gjutmassa som vi blandade till. Viktigt att blanda rätt förhållande mellan vatten och innehållet i säcken, massan skall vara ganska torr. Gjutmassan hälldes i formen, packades och hackades för att få bort all luft. Vi gjöt 3 likadanna väggdelar och 1 botten. Bottenformen gjorde vi av faner och för att få formen som vi ville ha den använde vi sand som vi formade i bottnen på fanerformen.

Det finns en hel del regler och bestämmelser när det handlar om eld och eldstäder i byggnader, för att veta vad som gäller och hur man skall göra kan byggnadstillsynen och brandmyndigheten hjälpa till. Vår kamin kom nära träkonstruktionen och vi gjorde en brandvägg i plåt.
När de eldfasta delarna var torra, monterade vi ihop själva kaminen. Ingen eld utan rök, vi beställde en färdig monteringsbar pipa, satte den på plats och svetsade ihop en stege för att kunna komma upp och sota.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Nicke Aldén sitter på farstun framför ett rött hus och ler mot kameran.

  Nicke Aldén

  Programledare

  Programledare för Strömsö och Egenland. Kontakt: niklas.alden@yle.fi

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

  Lena Gillberg

  Trädgårdsexpert
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö