Hoppa till huvudinnehåll

Växthuset: Invigning och inredning

Ugnen är klar och Susanna, Jim och Johan gör diskuterar det färdiga växthusprojektet
Ugnen är klar och Susanna, Jim och Johan gör diskuterar det färdiga växthusprojektet Bild: YLE/Strömsö kamin

Vi börjar med kalas. Vi bjuder in våra bekanta till en invigningsfest i all sin enkelhet. Med ett glas saft och sallad och bröd på pärta konstaterar vi att växthuset blev som vi hade föreställt oss, fast kanske ännu lite större och finare.

Festen är över, gästerna går hem – återstår gör bara städning och en liten höstruggig känsla....
Skall man vistas i ett växthus såhär långt in på hösten behöver man nånting som värmer.


Eldstaden

En gammal gjutjärnskamin som tidigare värmt en kyrka blev stommen till vår eldstad. Gjutjärnskaminen består av delar, en botten mittendelar och en topp. För att få mer höjd, ett utrymme för ved och en synlig eldstad gjöt vi 4 nya delar till kaminen. En grundtanke var att inte söndra ngt av den befintliga kaminen, endast tillföra delar.


Först byggde vi gjutformar av faner och massivt trä. det är viktigt att formen byggs så att den kan tas isär, dels för att helt enkelt få ut det som gjuts men också för att kunna gjuta 3 likadanna delar i en och samma form.
Vi använde eldfast gjutmassa som vi blandade till. Viktigt att blanda rätt förhållande mellan vatten och innehållet i säcken, massan skall vara ganska torr. Gjutmassan hälldes i formen, packades och hackades för att få bort all luft. Vi gjöt 3 likadanna väggdelar och 1 botten. Bottenformen gjorde vi av faner och för att få formen som vi ville ha den använde vi sand som vi formade i bottnen på fanerformen.

Det finns en hel del regler och bestämmelser när det handlar om eld och eldstäder i byggnader, för att veta vad som gäller och hur man skall göra kan byggnadstillsynen och brandmyndigheten hjälpa till. Vår kamin kom nära träkonstruktionen och vi gjorde en brandvägg i plåt.
När de eldfasta delarna var torra, monterade vi ihop själva kaminen. Ingen eld utan rök, vi beställde en färdig monteringsbar pipa, satte den på plats och svetsade ihop en stege för att kunna komma upp och sota.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

  Den här versionen är dessutom glutenfri.

  Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Baka lökpaj med franska influenser

  En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

  Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin 1/2 citronsaft

 • Fjärde veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.