Hoppa till huvudinnehåll

"Ansvaret för äldre ojämnt fördelat"

Förslaget om att vuxna barn borde försörja sina föräldrar syftar till att överföra ansvaret för äldreomsorgen från samhället till indviden, anser filosofen Nora Hämäläinen. Hon påminner om att ansvaret för äldre människor är ojämnt fördelat i dagens läge.

Professor Urpo Kangas förslag om att anhöriga borde tvingas att försörja sina fattiga föräldrar har mycket diskussion under den gångna veckan. Enligt Nora Hämäläinen är det positiva förslaget att det manar till eftertanke om hur välfärdstjänsterna fördelas i samhället.

- Man ska komma ihåg att välfärdssamhället byggts upp utgående från universella välfärdstjänster. Vilken inkomst du än har har du samma rätt till bidrag och vård. Det här har fungerat som en garant för att det ska finnas ett intresse för att betala skatt och för att upprätthålla tjänsterna.

Akavaordföranden Sture Fjäder, som mötte Hämäläinen i Slaget efter tolv, tycker att vi borde hålla fast vid de jämlika välfärdstjänsterna. Men det här betyder samtidigt att vi måste föra en diskussion om vilka tjänster vi i så fall har råd med, påminner Fjäder:

- Det är vår uppgift att ta hand den generation som byggt upp välfärdssamhället. De är värda det. Om vi då hamnar att skära i något att så gör jag gärna det.

Se hela debatten här!

  • De första av 100 infångade valar återfick friheten i Ryssland

    Valarna skulle säljas till akvarier i Kina.

    Ryssland har frigett de första av cirka hundra valar som har hållits i fångenskap i väntan på att säljas till akvarier av olika slag i Kina. Fallet har väckt kraftiga protester runtom i världen. Ryssland har lovat sätta stopp för verksamheten som bedrivits med hjälp av ett kryphål i lagen.

  • Pensionsavdelningens service under sommaren 2019

    Pensionsavdelningen är på plats igen den 15.7.

    Rundradions pensionsstiftelsens pensionsavdelning semestrar 8.-12.7. Vi betjänar normalt igen måndagen den 15.7.2019. På webben kan ärenden emellertid uträttas elektroniskt när det passar dig bäst. Via e-tjänsten kan du ändra bankkonto, ändra postadressen och höja din skatteprocent. Semestern påverkar inte utbetalningen av pensioner och fördröjer inte handläggningen av pensionsansökningar.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle