Hoppa till huvudinnehåll

Är du rädd för nytt krig i Europa?

Demonstration i Simferopol på Krim år 2014
Demonstration i Simferopol på Krim år 2014 Bild: EPA/ARTUR SHVARTS östra ukraina

Läget på Krim är spänt och nu blottas redan militära muskler. Ukraina har seglat upp som skådeplatsen där öst kolliderar med väst. Är Europa på väg att kastas in i ett nytt krig, i värsta fall med betydligt allvarligare konsekvenser än det korta kriget i Georgien?

OS-ruset är över och föga överraskande är allt prat om idrottslig förbrödning och försystring bortsvept med den sibiriska vinden. Ukraina har fått en ny regering, presidenten är avsatt på ett uppseendeväckande sätt och för landet väntar en hård ekonomisk framtid. Och i värsta fall inbördeskrig och/eller utländsk, sannolikt rysk i så fall, intervention.

Hur ser du på saken? Är du personligen rädd för att mörkret lägger sig över Europa? För att stormakterna (EU & USA) vs Ryssland har valt Ukraina - en f.d. sovjetisk republik - som landet där herraväldet över östeuropa avgörs?

I dagens Eftersnack ska vi naturligtvis diskutera frågan, men vi behöver dina tankar och analyser. Rösta i vår enkät och kommentera nedan!

Eftersnack, Radio Vega, fre kl. 15.03. Även som livestrem med bild på Arenan, och repris på tisdag på Radio Vega kl. 11.03. Yle Fem sö kl. 16.15.

Är du rädd för ett nytt krig i Europa?

I viss mån, det ser kritiskt ut
49.8% (407 röster)
Nej, supermakterna kommer att besinna sig
27.9% (228 röster)
Ja, det här blir värre än Georgien
22.6% (185 röster)
Antal avgivna röster: 818