Hoppa till huvudinnehåll

Astrid Thors reser till Krim

Bild: Jonas Sundström / X3M astrid thors

Organisationen för säkerhet och samarbete meddelar att Astrid Thors åker till Krimhalvön under de närmsta dagarna.

I ett pressmeddelande säger Thors att hon i egenskap av OSSE:s minoritetsrepresentant är mycket oroad över situationen i Ukraina och den uppblossande språkstriden mellan ukrainsk- och ryskspråkiga i landet. Särskilt alarmerande anser hon att situationen på Krimhalvön är.

- Auktoriteterna i Ukraina måste lyssna på rådgivare för att försäkra att landets framtida lagstiftning beaktar alla ukrainska medborgares behov - oberoende om de talar ukrainska, ryska eller något annat språk, säger Thors.

Syftet med resan är att OSSE:s minoritetsexpert Thors ska agera rådgivare under förhandlingarna kring en ny språklag.

Läs också:
Vad händer i Ukraina, och varför?
Demonstranter på Krim emot språklag - kräver rättigheter