Hoppa till huvudinnehåll

Högström står fast vid att Rödskogs skola borde evakueras

Utbildningsdirektör Barbro Högström står fast vid att Rödskogs skola bör evakueras. barbro högström

Nämnden Svenska rum i Esbo beslöt i torsdags att eleverna i Rödskogs skola inte evakueras i det här skedet. Det här var tvärtemot utbildningsdirektör Barbro Högströms tidigare beslut om att skolan bör utrymmas inom ett par veckor.

Barbro Högström säger att hon står fast vid sin tidigare bedömning.

- Jag fattade mitt beslut på basis av protokollet från Esboregionens miljö- och hälsoskydd och håller fast vid det. Politikerna i nämnden har gjort en annan tolkning av samma protokoll. De gjorde sin egen bedömning och är i sin fulla rätt att göra det.

Högström lade in en avvikande åsikt till Svenska rum i ärendet.

- Jag är inte villig att ta det juridiska ansvaret för personalens och barnens hälsa, med den information jag har om skolbyggnadens tillstånd. Det ansvaret ligger nu på politikerna.

Nytt samarbete med föräldrarna

Det var föräldrarnas protester som fick politikerna att tänka om. Föräldrarna anser att inspektionen av skolhuset var alltför ytlig och inte ger anledning till att omedelbart flytta eleverna till Lagstads skola, cirka 15 kilometer från Rödskog.

Barbro Högström säger att kontakten till föräldrarna trots allt är god.

- Vi har precis inlett ett nytt samarbete mellan oss på utbildningssidan, föräldrarna och lokalcentralen, som ansvarar för skolbyggnaden. Jag, representanter för skolans direktion och föräldraföreningen, samt lokalcentralen, möttes fredagmorgon och det var en mycket konstruktiv diskussion. Nu tillsätter jag en officiell arbetsgrupp som ska mötas regelbundet kring den här frågan.

Anonyma påhopp kan inte tas på allvar

Barbro Högström har fått mycket kritik i samband med processen kring Rödskogs skola. Dels av upprörda föräldrar, dels i form av kommentarer på Svenska yles webbplats. Högström förstår föräldrarnas kritik.

- Jag vet att känslorna kan ta över i en sådan här process. Men vi har ju alla barnens bästa i tankarna.

Hård kritik från anonyma nätskribenter är svår att ta på allvar, säger Högström.

-Jag uppskattar att man kommer fram med namn, i fall man vill ifrågasätta mitt ledarskap. Personliga påhopp anonymt går ju inte att diskutera. Och det är fritt fram att gå igenom offentliga mätningar som har gjorts om ledarskapet i vår enhet. Vi har alltid fått goda resultat.

Läs också:

Nämnd vill vänta och se med Rödskogs skola

Läs också