Hoppa till huvudinnehåll

Klas Östergren till Svenska Akademien

Svenska Akademien sammanträdde i Stockholm i december 2011.
Svenska Akademien sammanträdde i Stockholm i december 2011. Bild: EPA/HENRIK MONTGOMERY nobelpriset i litteratur

I dag mellade Svenska Akademien att författaren Klas Östergren har valts in som ny ledamot i Svenska Akademien. Östergren efterträder Ulf Linde på stol nummer 11.

Klas Östergren (f. 1955) debuterade som författare år 1975 med romanen Attila, och sedan dess har han gett ut ett drygt 20-tal romaner och novellsamlingar.

Det stora publika genombrottet fick Östergren med sin fjärde roman ”Gangsters” (2005) och den moderna svenska klassikern ”Gentlemen” (1980), som filmatiseras i detta nu med Östergren som manusförfattare.

I sin blogg skriver Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund att Östergren blev väldigt överrumplad när han fick frågan över telefon på torsdagskvällen. Han ringde tillbaka efter en stund och tackade ja:

"När jag ringde honom vid pass halv sju igår kväll stod han i köket och gjorde hovmästarsås. Klas Östergrens reaktion på mitt besked att han blivit invald i Akademien var enligt mitt förmenande det bästa: 1.) Han blev glad men fullkomligt överrumplad, 2.) Han ställde ett antal prövande frågor om vad det skulle innebära etc 3.) Han bad om lite tid för att få konferera med sin hustru. Det sistnämnda fick han givetvis. Därefter ringde han upp och sade att han gärna ställer upp. Under vårt samtal skar sig hovmästarsåsen."

Klas Östergren kommer att ta sitt inträde vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december i år.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje