Hoppa till huvudinnehåll

Obama vill hjälpa afroamerikanska pojkar

US President Barack Obama, surrounded by students from a Chicago youth guidance program called Becoming A Man, signs a Presidential Memorandum, called the My Brother's Keeper Task Force, in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 27 Febru
President Barack Obama skriver under programmet My Brother's Keeper. US President Barack Obama, surrounded by students from a Chicago youth guidance program called Becoming A Man, signs a Presidential Memorandum, called the My Brother's Keeper Task Force, in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 27 Febru Bild: Jim Lo Scalzo / EPA / All Over Press my brothers keeper,Barack Obama

USA:s president Barack Obama har lanserat ett program för att ge pojkar från minoritetsgrupper ett bättre liv. Målet är bland annat att öka läskunnigheten bland dem.

Det nya programmet "My Brother's Keeper" (min brors väktare), är ett samarbete mellan USA:s regering, privata företag och frivilligorganisationer.

Målet för programmet är bland annat att öka läskunnigheten och motverka våldet bland afroamerikanska pojkar och pojkar med latinamerikansk bakgrund.

Under lanseringen berättade Obama för publiken vad han också hade berättat för afroamerikanska pojkar i samband med ett skolbesök i Chicago för ett år sedan.

- Jag hade ingen pappa hemma, vilket gjorde mig arg, även om jag inte nödvändigtvis insåg det då, sade Obama. Jag gjorde dåliga val. Jag blev hög utan att tänka på hur skadligt det är. Jag tog inte alltid skolan så allvarligt som jag borde ha gjort. Jag kom med undanflykter.

Enligt Obama kunde det ha gått illa också för honom om inte han hade haft förlåtande och uppmuntrande människor omkring sig.

Statistiken är nedslående

Enligt amerikansk statistik har 86 procent av afroamerikanska pojkar i fjärde klass svag läskunnighet. Det samma gäller 58 procent av vita pojkar. Unga afroamerikanska män och män med latinamerikansk bakgrund löper en sex gånger högre risk att bli mördade än vita amerikanska män.

- Vi bara accepterar det här som en oundviklig del av livet i USA, istället för att inse vilken skandal det är, sade Obama.

Enligt Obamas rådgivare Valerie Jarrett kommer Obama och hans fru Michelle att fortsätta arbeta med "My Brother's Keeper"-programmet också då Obamas presidentperiod är över.

Läs också