Hoppa till huvudinnehåll

Sjöjungfrun som sjunger från själen

Sirena står för en inre fantasivärld och betyder Sjöjunfru på spanska. Bild: Linnéa Sjöholm / Yle sirena

22-åriga Elsa Carmova, som går under artistnamnet Sirena, är en relativt ny artist på den svenska pophimmeln. Det var för drygt att år sedan hon blev upptäckt av skivbolaget Universal och har i detta nu två singlar med tillhörande musikvideon i bagaget.

Supernovas Kjell Simosas träffade Sirena i Stockholm för att tala kreativitet, självkritik och julalbum.

Det var inte en självklarhet att Sirena skulle bli artist. Musiken har alltid funnits med henne, men vägen till kontraktet med skivbolagsjätten Universal gick genom flera år av körsång, musicerande med kompisar och på egen hand med gitarren i hennes rum.

Allt från hiphop till emo till 90-talspop har influerat under åren, och dessutom har också visuell konst alltid intresserat henne. Det är ingen slump att hon själv hållit i hur hennes musikvideor ska se ut. Men låtskrivandet har ändå blivit Sirenas främsta kanal för att uttrycka sig själv.Mystik ett starkt tema

Hon föddes i Spanien, och det är också det spanska ursprunget som gett upphov till namnet Sirena, som betyder sjöjungfru. Hennes musik går under benämningen spiritual pop och har jämförts med bland andra Robyn, Lykke Li och Florence and the Machine. Ordet "mysterious" kommer ofta upp i samband med Sirena.

- Mystik, religioner och fantasy har alltid intresserat mig, berättar Sirena. Det speglar mitt undermedvetna och jag vill inte begränsa mig. Jag vill gå in på djupet och göra genomtänkta spirituella låtar. Inte bara "Hey, I love you..."

Förväntningarna från bolagets sida är givetvis höga men den största pressen att prestera kommer ändå från henne själv.

- Jag har ett Dr Jekyll and Mr Hide-förhållande till det jag gör. Antingen tycker jag att det är helt kasst eller också är jag jättenöjd. Pressen kommer inifrån och det kan vara svårt att hitta en balans. Man måste våga tvivla på sin konst för att den ska bli bra.

Natten bästa tiden för kreativitet

Sirena är en nattmänniska och skriver mycket av sin musik när andra gått och lagt sig. Hon känner sig som mest kreativt när det är lugnt och hon mår bra.

- De bästa jag gjort text-, och melodimässigt har kommit till hemma. Ibland händer det att en melodi kommer till mig i duschen eller på tunnelbanan och då är det bara att nynna på dem tills jag har möjlighet att banda in dem så de inte glöms bort.

Det senaste året har hon också jobbat en hel del i studion tillsammans med andra låtskrivare och producenter.

- Det är roligt att ta med låtarna från min egna lilla skapargrotta till studion och arbeta på dem tillsammans med människor som tänker lika som jag, men som också kan tillföra nytt.

Inspirationen kommer från omgivningen, och hemma hos Sirena är det väldigt färggrant och väggarna är tapetserade med bilder.

- Jag ser mig som en 90-talshippie och har mycket levande ljus och självgjord inredning. Kläder och smycken har alltid inspirerat mig.

Första skivan ett julalbum

De första riktiga låtarna skrev Sirena som sjuåring och hennes pappa, som också är musiker, hjälpte henne att banda in hennes första skiva med låtar som Julgranen och Jag känner jul i mig. Det blev ett julalbum som hennes mamma gärna spelar upp varje år.

- Flera julalbum blir det nog inte. I varje fall inte på mycket länge, skrattar Sirena.

Det här året ligger några artistsammarbeten i planerna. Dessutom har hon fullt upp med debutskivan och en ny musikvideo som borde släppas inom kort. Vi väntar med spänning.