Hoppa till huvudinnehåll

Tove Jansson läser ur Bildhuggarens dotter

De fristående novellerna i Bildhuggarens dotter (1968) ger en magisk inblick i Tove Janssons barndom. Här läser Tove Jansson noveller om konstnärsliv, stad, skärgård, hav, äventyr, husdjur, pappor, mammor och fruar.

I Bildhuggarens dotter (1968) beskriver Tove Jansson sin egen barndomsvärld, konstnärshemmet på Skatudden i Helsingfors och sommarlivet i skärgården.

Tove Jansson återskapar den yttre miljön, det borgerligt bohemiska ateljé- och familjelivet som domineras av pappan, skulptören Viktor Jansson. Och moderskärken till den trygga och vackra mamman Signe Hammarsten-Jansson.

Men framför allt fångar hon barnets upplevelser av tillvaron: det mystika och magiska mitt i vardagen, spänningen mellan tryggheten och skräcken, den gränslösa fantasin - element som utgjord byggstenar i hela Tove Janssons författarskap. Vi får höra om lekar, äventyr, städer, skärgård, hav, mörker, konstnärsliv, skulpturer, fester, skräck, husdjur, pappor, mammor, kvinnor, tanter och fruar.

Bildhuggarens dotter är en av de klassiska barndomsskildringarna i svensk litteratur. Boken passar lika bra för vuxna som för barn. Här hör vi Tove Jansson läsa 14 av de 19 noveller som finns i boken.

Informationsruta

Radioteaterarkivet samlar och erbjuder Svenska Yles besökare möjligheten att på nätet höra utvalda pjäser, hörspel och uppläsningar i sin helhet. Svenska Yle har nått en överenskommelse med Moomin Characters så att vi under Tove Janssons jubileumsår 2014 kommer att publicera en stor mängd unika högläsningar av Tove Janssons verk som läses av henne själv. Tove Jansson läser såväl noveller som muminböcker.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Påsken - en salig blandning av traditioner

  Kristen tro möter hedniska traditioner på påsken.

  Påsken är den största kristna högtiden och har väldigt långa anor. Men påsken är också väldigt mycket mer än en kristen fest - framför allt en högtid med inslag av många gamla, hedniska traditioner.

 • Pesach är det osyrade brödets fest

  Den judiska påsken är det osyrade brödets högtid.

  Pesach, den judiska påsken, är det osyrade brödets högtid. Den firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna.

 • Trolldomspåsk och häxeri

  Skrämmande och viktiga påskseder

  Förr var påsken inte bara småbarn som klädde ut sig och tiggde choklad och kristen påsk. Det fanns påskseder som var både skrämmande och viktiga för folket. Häxhysteri och nakna kvinnor som sopar med kvast och en äkta rädsla för onda makter och djävulen.

Nyligen publicerat - Arkivet