Hoppa till huvudinnehåll

VM-lottning för Pikkuhelmarit på lördag

Pikkuhelmarits matchprogram slås fast på lördag. u20-vm 2014

Den 5 augusti är det kick-off i damernas U20-VM i fotboll i Kanada. 16 lag uppdelade på fyra grupper spelar gruppspelet och kvartsfinaler på fyra orter, i Edmonton, Montreal, Toronto och Moncton.

I gruppspelet spelar varje lag tre matcher, och de två bästa i varje grupp går vidare till kvartsfinal. Semifinalerna går i Moncton och Montreal och den 24 augusti spelas finalen och bronsmatchen i Montreal.

Värdnationen Kanada, som också arrangerar dam-VM år 2015 är direktkvalificerad för turneringen. Från Europa har England, Finland, Frankrike och Tyskland kvalificerat sig. Från Nord- och Centralamerika samt Karribien deltar Costa Rica, Mexico och USA. Från Sydamerika Brasilien och Paraguay, från Oceanien Nya Zeeland, från Afrika Ghana och Nigeria och från Asien Kina, Nordkorea och Sydkorea.

Av de 16 deltagande nationerna har åtta tidigare tagit medalj i U20-VM. Mest framgångsrika är Tyskland och USA med fem respektive fyra medaljer från de sex turneringar som hittills arrangerats. Det är bara Japan av de tidigare medaljörerna som inte kvalificerat sig till VM denhär gången.

U-20-VM arrangeras vartannat år sedan år 2002. För två år sen gick slutspelet i Japan, där guldet gick till USA, silvret till Tyskland och bronset till Japan, som slog Nigeria i bronsmatchen.

Två år tidigare, i U20-VM i Tyskland år 2010, vann värdnationen guld, Nigeria tog silver och Sydkorea slog Colombia i bronsmatchen. I Chile år 2008 gick medaljerna till USA, Nordkorea och Tyskland, medan Frankrike blev fyra.

Bara en gång tidigare har Finland kvalificerat sig för U20-VM och det var till slutspelet i Ryssland år 2006. Finland spelade i samma grupp som Kina, Nigeria och Kanada och förlorade sina tre gruppspelsmatcher efter att ha lyckats göra bara ett mål och släppa in hela tolv. Nordkorea tog guld, Kina silver och Brasilien brons efter att ha slagit USA i bronsmatchen.

År 2004 i Thailand var Tyskland, Kina och USA bäst, med Brasilien på fjärde plats. Bästa spelare den gången var för övrigt Brasiliens Marta. I den allra första turneringen år 2002, som för övrigt också hölls i Kanada, gick medaljerna till USA, Kanada och Tyskland, medan Brasilien då också var fyra.

Tisdagen den 4 mars besöker Sportmagasinet Eckeröhallen på Åland där fyra av U20-landslagets spelare, Adelina Engman, Juliette Kemppi, Nora Heroum och Emilia Iskanius jobbar hårt för att om bara fem månader vara redo att möta världens bästa lag i sin åldersklass.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport