Hoppa till huvudinnehåll

Kreationister bygger ark i USA

Flera hundra besökare köar till skapelsemuseet som öppnades år 2007. Museet finns i Petersburg i Kentucky.
Flera hundra besökare köade till skapelsemuseet då det öppnades år 2007. Museet finns i Petersburg i Kentucky. Flera hundra besökare köar till skapelsemuseet som öppnades Ã¥r 2007. Museet finns i Petersburg i Kentucky. Bild: EPA/MARK LYONS skapelselära

Det kristna skapelsemuseet i delstaten Kentucky i USA ska börja bygga en kopia av Noaks Ark från gamla testamentet. Den drygt 150 meter långa arken skulle bli den största träkonstruktionen av sitt slag i USA.

Organisationen Answers in Genesis, som står bakom museet har länge haft svårigheter att finanisera sitt påkostade projekt som också inbegriper en temapark baserad på gamla testamentet. Enligt de ursprungliga planerna från 2010 skulle kostnaderna för temaparken ligga kring 150 miljoner dollar. Nu har organisationen ändå lyckats samla på sig de drygt 70 miljoner dollar som krävs för att påbörja byggandet av arken.

I temaparken som planeras runt arken ska man bland annat kunna besöka Babels torn, åka på en tur genom Egyptens tio plågor och se hur en by såg ut innan syndafloden.

Skapelsemuseets grundare Ken Ham säger i en intervju till Guardian att en uppmärksammad debatt om evolutionen som fördes i början av februari blåste nytt liv i projektet.

Ken Ham är också ledare för Answers in Genesis, en kristen organisation som bygger på den så kallade ungjordskreationismen, som i motsats till evolutionsteorin utgår från att världen skapades för 6000 år sedan.

Ham öpnnade sitt museum i staden Petersburg i Kentucky år 2007 och sedan dess har museet besökts av över 2 miljoner människor. Skapelsemuseet har kritiserats av forskare för att presentera skapelseberättelser som fakta.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes