Hoppa till huvudinnehåll

Soini: "Många europeiska grupper vill samarbeta med oss"

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini välkomnar Europeiska konservativa och reformisters inbjudan till framtida samarbete. I den gruppen består kärnan och ledningen av brittiska konservativa Tories.

Soini menar att Sannfinländarna främst väljer mellan två alternativ. De är gruppen Frihet och demokrati i Europa EFD - där partiet nu hör hemma - och de Europeiska konservativa och reformisterna ECR.

- Det var ju bra att vi är välkomna, till ganska många grupper, också till EFD och ECR. Och det är bra att vi har gott om att välja på.

Vilken gruppering skulle ni helst vilja samarbeta med?

- Det är ju frågan om hur valet går och vi ville maximera vårt inflytande, och det är ju inte självklart vilken grupp som vi skall välja men EFD och ECR är dom som är toppen.

Vad är det som Sannfinländarna främst vill uppnå inom EU-politiken?

- Vi vill värna Finlands självständighet. Det är mycket viktigt att vi har inflytande över våra egna angelägenheter, samtidigt som vi har god sysselsättning och ekonomisk tillväxt. Dom sakerna är dom mest viktiga och vilken grupp vi ska gå till är inte så viktig som sådana här saker.

Vad anser du om den politik som de konservativa i England för?

- På Europanivå är jag mycket glad över deras linje för dom har jobbat för en mindre EU och att budgeten skulle vara mindre. Men vad dom gör i England, det är inte samma linje som Sannfinländarna har här hemma.

En av Sannfinländarnas möjliga europaparlamentariker är Jussi Halla-aho som har dömts för brott mot trosfriden och hets mot folkgrupp. Hur passar han in med de brittiska konservativa?

- Jag säger att Halla-ahos skrivning är sju år gammal. Och det tror jag att han har haft ganska många straff för. Jag tycker att han ska inte göra sådana misstag en annan gång. Och jag tror också att våra kompisar i EU, i varje grupp, respekterar det här.

Kommer ni att fästa mer uppmärksamhet vid vilka kandidater ni väljer?

- Vi har nu gjort vår lista. Det är 20 kandidater för tillfället och det är det.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes