Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Krimhalvön etniskt delad

Den ukrainska forskaren Arseniy Svynaren säger att Ryssland är ute efter att främja sina egna intressen. Bild: Yle arseniy svynaren

Om vapnen som finns i ukrainska armébaser hamnar i ryskvänliga grupperingars händer så kan det få allvarliga konsekvenser eftersom Krimhalvön är mycket etniskt delad. Det varnar en forskare vi har talat med.

Det man nu ser i Ukraina tyder inte på att Ryssland vill starta krig. Det menar den ukrainska forskaren och sociologen Arseniy Svynaren som verkar vid Alexandersinstitutet vid Helsingfors universitet.

Han tror ändå att ryskvänliga personer med Rysslands hjälp kan få tag på vapen som finns på ukrainska militärbaser, och att det kan leda till oroligheter och i förlängningen inbördeskrig.

- Någon kväll kan de börja skjuta till exempel på Ukrainas armé eller på varandra, kommenterar Svynaren.

Bakgrunden är att Krimhalvön är etniskt delad. Mer än var tredje här skulle önska att den hörde till Ryssland.

I nuläget är 60 procent av befolkningen på Krim ryskspråkig, en fjärdedel har ukrainska som första språk och en dryg tiondel hör till den muslimska minoriteten krimtatarer. Särskilt krimtatarerna har en problematisk inställning till Ryssland.

- De har mycket dåliga erfarenheter av att ha blivit tvångsförflyttade under Sovjettiden - till bland annat Kazakstan och Kirgizistan, förklarar Svynaren.

Enligt honom skulle krimtatarerna orsaka så mycket problem för Ryssland om landet ockuperade halvön, att redan det gör det osannolikt. Dessutom skulle Putin ha svårt att motivera ett anfall eftersom det går emot hans officiella budskap i rysk tv.

- Det är mycket svårt att förstå varför Ryssland skulle ockupera Ukraina när Rysslands officiella linje är att ukrainare är deras bröder.

Han tillägger att det egentliga motivet för Ryssland istället kan handla om att skapa osäkerhet och via det påverka Ukrainas framtid.

Läs också: Lång historia av konflikter på Krim

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes