Hoppa till huvudinnehåll

Rättegången mot Pistorius inleds på måndag

De paralympiska sprintern Oscar Pistorius i rättssalen.
De paralympiska sprintern Oscar Pistorius i rättssalen. Bild: EPA/KIM LUDBROOK oscar pistorius

Rättegången mot friidrottsstjärnan Oscar Pistorius inleds i Sydafrika i morgon och medieuppbådet inför händelsen är stort.

Nyhetsmedia från hela världen finns på plats och sänder direkt från temporära tv-studion. I dag också en ny TV-kanal som dygnet runt ska rapportera om rättegången. Tidigare i veckan blev det klart att delar av rättegången får sändas direkt i tv. Till de delar som inte får visas i tv hör bland annat Pistorius vittnesmål.

Samtidigt meddelar anhöriga till den åtalade idrottarens att de inte kommer att ge några kommentarer till media medan rättegången pågår. Oscar Pistorius farbror, Arnold Pistorius, sade på lördag till Guardian att varken familjen eller deras rättsliga representanter kommer att låta sig distraheras inför rättegången.

– Tiden för offentliga kommentarer är över. Nu flyttas koncentrationen till rättegången till den allvarliga rättegången som börjar på måndag. Vi älskar Oscar och kommer att stå vid hans sida under hela processen, sade han.

Den 27-år gamla paralympiska mästaren står åtalad för att ha mördat sin flickvän Reeva Steenkamp den 14 februari 2013. Pistorius har erkänt till att ha skjutit Steenkamp, men han hävdar att dödskjutningen på alla hjärtans dag förra året var ett misstag då han trodde att Steenkamp var en inkräktare.

Pistorius har blivit känd i idrottssammanhang för att springa med dubbla benproteser. År 2012 fick han också delta i sommar-OS i London, efter att ha vunnit alla sina löpsträckor i de paralympiska spelen.

Läs också:
Pistorius åtalad för mord