Hoppa till huvudinnehåll

Ryskt övertagande på Krim en chansning

Proryska aktivister står utanför en byggnad i Simferopol. Ukrainas inrikesminister betecknar dem som ryska marinsoldater. Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV simferopol

Ryska styrkor och pro-ryska grupper kontrollerar i praktiken Krimhalvön för närvarande. Militärexperter ifrågasätter i flera massmedier Ukrainas möjligheter att återta Krim med militära medel.

Krim har i århundraden varit ett strategiskt viktigt område för Ryssland och det har funnits en stark rysk militär närvaro där. Ukraina har däremot en mindre truppstyrka på halvön.

Ukraina har en lätt brigad med 3 500 man och artilleri men inga stridsvagnar på Krim.
En flygflottilj med rysktillverkade Su-27 jaktplan finns på flygplatsen i Belbek, men pro-ryska trupper uppges kontrollera platsen.

Ryssland har å sin sida minst 15 000 soldater på Krim och en stor truppstyrka på andra sidan gränsen. Det ryska försvaret har hållit omfattande militärövningar i området under de senaste dagarna.

Ukrainska styrkor i resten av Ukraina

Hittills har så gott som inga skott avfyrats i konflikten. Om konflikten utvidgas till övriga delar av Ukraina blir läget svårare för den ryska armén. I ett fullskaligt krig skulle Ukraina kunna bjuda på motstånd. Landet är militärt betydligt starkare än till exempel Georgien i kriget år 2008.

Ukraina har en armé på 130 000 man samt en reserv på en miljon man. Landet har många sovjettida stridsvagnar och har strävat efter att utveckla moderna T-84 stridsvagnar. Flygvapnet har moderna ryska flygplan, men en del förvaras i lager.

Efter att ha blivit självständigt började Ukraina förnya sitt försvar med hjälp från västländer, men Viktor Janukovitj satte stopp för det här då han blev president.

Ukrainas problem är enligt vapenexperten Ruslan Pulchov att landet sedan sovjettiden har varit inriktat på att försvara sig mot ett anfall från väst. I riktning österut är försvaret mycket svagare, säger Pulchov till New York Times.

Partisankrig på Krim?

Ett ryskt övertagande av Krim kan bli en katastrof för Ryssland i det långa loppet, anser den ryska militärexperten Igor Sutjagin i tidningen Guardian. Kreml skulle i så fall underskatta betydelsen av krimtatarerna som är en betydande minoritet i regionen.

Krimtatarerna som deporterades under Stalins tid och fick återvända först under perestrojkan på 1980-talet är mycket anti-ryska och kommer att göra allt för att inte behöva lyda under Ryssland, anser Sutjagin. Krim skulle enligt honom bli ett nytt Tjetjenien. Sutjagin tror inte heller att de många etniska ryssarna i Ukrainas armé skulle ställa sig på Rysslands sida.

Texten bygger långt på en artikel av Yrjö Kokkonen på Yle Uutisets webbplats.

Allt om Ukraina:
Ukraina mobiliserar reserven
Torvalds: Helvetet kan bryta lös på Krim
Obama: Ryssland hotas av isolering
Yles korrespondent: Lugn natt i Sevastopol
Ryskt övertagande på Krim en chansning
Ryska parlamentet godkänner militärt ingripande
Forskare: "Ryssland vill visa att de gör som de vill"
Ashton vädjar till Ryssland att inte använda trupper
Rysk-ukrainsk ledare bad Ryssland ingripa

Läs också:
Bakgrund: Vad händer på Krimhalvön?

Läs också