Hoppa till huvudinnehåll

Torvalds: Helvetet kan bryta lös på Krim

Nils Torvalds
Nils Torvalds Bild: Yle/Roger Källman europaparlamentet

Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP) ser en risk för att händelserna på Krim trappas upp till en väpnad konflikt genom ömsesidiga missförstånd.

- Det är säkert på det sättet att ingen vill ha ett krig, men om du jämför med hur det gick till 1914 och när alla bara tittar på sin egen agenda, så finns det en risk för att någon tar ett steg som någon sedan uppfattar som en krigsförklaring eller som ett steg mot ett krig som i sin tur leder till att man inte längre kan retirera, säger EU-parlamentariker Nils Torvalds.

Torvalds drar paralleller till upptakten till första världskriget, då Ryssland var tidigt ute med att mobilisera sina trupper, eftersom infrastrukturen var så dålig att mobiliseringen gick långsamt. Det fick sedan följden att Tyskland såg sig tvunget att mobilisera, och då behövdes det inte mycket för att kriget skulle bryta ut.

I Ukraina idag oroas Torvalds också av de oidentifierade trupper som har intagit positioner på Krim. Han påpekar samtidgit att det är ett brott mot internationell lag att ha soldater utan nationalitetsbeteckningar.

- När det finns sådana aktörer så kan helvetet bryta lös, säger Torvalds.

Oidentifierade trupper kan vara från Berkut

Det problematiska med de oidentifierade trupperna är att man inte vet på vems order de agerar, eller om de överhuvudtaget är kontrollerbara.

Torvalds hänvisar till att de oidentifierade beväpnade männen på Krim eventuellt kan härstamma från den avsatta ukrainska regeringens säkerhetsstyrkor, Berkut, som upplöstes av den nya regeringen efter dödsskjutningarna under protesterna.

- Det finns uppgifter om att krypskyttarna i Kiev sköt både på demonstranter och på poliser. Det finns spekulation om att det här var ett gäng som var ute för att provocera en häftigare sammandrabbning redan i Kiev, säger Torvalds.

Enligt Torvalds har det också spekulerats i att Berkut i Kiev inte styrdes av ukrainska krafter utan av ett samröre mellan de ryska och ukrainska säkerhetstjänsterna.

- Det finns ett släktskap mellan säkerhetsorganisationerna som går tillbaka till sovjetiska KGB.

Ryssland har mycket på spel

Torvalds påminner att det ännu är okänt om Rysslands president Vladimir Putin spelar ett psykologiskt spel eller om han verkligen är beredd att ta en väpnad konflikt i Ukraina. Samtidigt har Ryssland enligt mycket att förlora på en upptrappning av konflikten.

Brott mot de internationella överenskommelserna om Ukrainas territoriella integritet kan till exempel leda till att en annan ifrågasätter internationell överenskommelse om att den ryska flottan får röra sig genom Bosporen och ut till Medelhavet och världshaven. Också här drar Torvalds paralleller till historien.

- Då kan det hända att vi är tillbaka i ett mönster från Krimkriget på 1800-talet, det vill säga att man stänger Bosporen för ryska fartyg.

Torvalds tror därför att EU:s utrikesministrar kommer att betona vikten av att de internationella överenskommelser respekteras. De första motåtgärderna sker ändå på det ekonomiska planet, vilket bland andra USA:s president Barack Obama har antytt.

- Det är ett spel som är jättefarligt för Rysslands del. Vi ser redan nu hur illa Ryssland mår rent ekonomiskt.

- Det ekonomiska illamåendet kräver egentligen ett samarbete med väst, eftersom det stora problemet i den ryska ekonomin är den teknologiska eftersläpningen, säger Torvalds.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes