Hoppa till huvudinnehåll

Borgå satsar mer på tredje sektorn

Eurosedlarna i en hand
Eurosedlarna i en hand Bild: YLE TV2 hand

Borgå stad delar årligen ut bidrag till olika projekt som främjar kultur-, fritid- och ungdomsverksamhet i staden. Nu i mars är det igen dags för föreningar, arbetsgrupper och privatpersoner att söka om medel.

Stadsfullmäktige har i årets budget höjt mängden pengar som delas ut med 65 000 euro, berättar chefen för kulturtjänster Susann Hartman.

- Kultur-, ungdoms- och idrottstjänsterna har en totalsumma som uppgår till 230 000 euro, varav idrotten har 140 000.

Hur kan det vara möjligt när det ska sparas överallt, kan man fråga sig.

- Stadens strategi har vissa tyngdpunkter, och en av dem är att understöda tredje sektorn och föreningar. På sikt tänker man i kommunerna i landet att när den egna verksamheten kanske körs ner eller får en annan form, blir tredje sektorn allt viktigare, förklarar Hartman.

Större utbud tack vare staden

Susann Hartman är väldigt glad över att ha pengar att dela ut.

- Vi vet till vilken stor nytta de här pengarna går. Utbudet av kultur- och fritidstjänster växer i och med att vi kan stöda våra föreningar, arbetsgrupper och privatpersoner som tar initiativ till olika projekt.

Förutom enskilda konserter och utställningar har pengarna under åren gjort det möjligt för flera aktörer att gå samman och göra någonting stort. Hartman lyfter upp exemplet Via Crucis, passionsspelet som visas i Borgå på långfredagen. Borgå stads bidrag är en bråkdel av hela deras enorma budget, men stadens understöd hjälper arrangörerna att få bidrag från andra håll.

Hur ska man gå tillväga?

Borgå stads webbplats hittar man en blankett som ska fyllas i och förses med alla nödvändiga bidrag. Också servicekontoret Kompassen vid Krämaretorget i Borgå hjälper till vid behov.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland