Hoppa till huvudinnehåll

"Det enda vi kan göra är att be"

Natalia Storm
Natalia Storm Bild: Yle/Anna Ruda natalia storm

Rädslan för krig är stor i Ukraina. På gatorna går folk med både de ryska och ukrainska flaggorna. Natalia Storm, som flyttade från Kiev i början av 90-talet, är orolig för sina vänner som lever i mitt i krisen.

I Ukraina är folket förtvivlat och rädslan för att de själva och deras barn ska falla offer för krig är stor.

- Det finns så mycket information som cirkulerar att människorna inte vet vad de ska tro på. Informationen som kommer lugnar dem inte. Den kastar bara mera bensin på elden. Det finns ingen ledare som ger dem tröst eller hopp. Det enda de vet är att de inte vill att det ska bli krig. De vill inte bli någon biomassa i en sammandrabbning som de inte har varit med om att skapa, säger Storm.

Döda på eget språk

1991 blev Ukraina självständigt från Sovjetunionen. I dagens läge är omkring 17 procent av befolkningen ryssar.

- Det blir lätt att skjuta på varandra. Vi förstår varandras språk. Vi vet hur vi villa begravas, vi förstår varandras mentalitet. Det blir lätt att förstöra för varandra om vi ska ställas mot varandra, säger Storm.

- Det finns inget som finländare eller EU kan göra. Vi kan bara be, säger Storm.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten