Hoppa till huvudinnehåll

Dyster stämning i Moskva

Polisen griper en fredsdemonstrant. Bild: Yle/Kerstin Kronvall ukrainakrisen

Jag har inte sovit på hela natten, det här är så hemskt, säger en kvinna som står och röker medan hon vaktar sin katt som tassar omkring på en bakgård. Hon säger det utan att jag har frågat henne något, jag bara råkade gå förbi på den annars tomma gatan.

Ukraina, Krim och krigshotet verkar vara i de flestas tankar här i Moskva. Visserligen är det Maslenitsa i dag, alltså den fettfest som föregår den stora fastan inför påsk. Det finns jippon runtom i stan och de ser både trevliga och välbesökta ut.

Polisen griper dem som inte har tillstånd att mötas

Bild: Yle/Kerstin Kronvall krimkrisen

Vid Manegetorget alldeles intill Kreml förs människor till polisens transportfordon, de har gripits därför att de har samlats utan tillstånd av stadens myndigheter. Då och då häver någon upp rösten och ropar ”Nej till krig” men inget unisont skanderande förekommer. Jag har svårt att förstå varför polisen griper folk, de tycks helt slumpmässigt bara välja ut någon och så tar två poliser personen under armarna och traskar iväg mot fordonen. De gripanden jag ser går väldigt lugnt till, några av de gripna ser ut att tala med poliserna.

Stämningen är påfallande dämpad, närmast bedrövad. Är det här verkligen vårt land år 2014, frågar en ung man. Han tror inte att någon folksamling kan göra något för att förhindra ett krig men han vill i alla fall visa sin åsikt.

Massor av poliser på organiserad demonstration

Bild: Yle/Kerstin Kronvall putinanhängare

Några hundra meter längre bort intill Pusjkinstatyn vid Tverskaja-gatan samlas en stor mängd människor utrustade med flaggor och plakat till en annan demonstration. De vill visa sitt stöd för de ryskspråkiga i Ukraina. På deras plakat står det bland annat ”Krim, Ryssland är med er”, ”Krim, vi lämnar inte våra egna” och ”Bravo Putin”.

Många som står och tittar på folkhopen säger att demonstranterna är tvingade till platsen, att de inte har något val. Det är möjligt att det är så men ingen av dem som är med i demonstrationen känner vid något sådant. Också den här demonstrationen präglas av en tung stämning, utan uppblåst krigsiver.

Bara några äldre män säger att krig är bra för samhällsutvecklingen, utan krig sker inga stora uppfinningar, säger en av dem. En annan hävdar att hela mänskligheten skulle leva som på stenåldern om vi inte hade haft krig.

Jag ser en grupp kvinnor som spanar efter sina vänner och som inte känner till Moskva särskilt bra, de frågar mig vilken gata de går längs. När jag frågar varför de är med i demonstrationen säger de att de är här av nyfikenhet. De kom för att delta i Maslenitsa-festen en bit längre bort och undrade vad det var som hände.

- Vi vill inte ha krig, vi vill inte att deras och våra barn ska dödas, säger en av kvinnorna med tårar i ögonen.

Bara en timme efter att demonstranterna samlades och tågade längs gatorna har massan skingrats och det står bara en massa poliser kvar. Vissa i posteringar vid trottoarerna, andra i samlad tropp.

Inget nytt från Kreml

Från den ryska statsledningen hörs det inget nytt under söndagen, alla inser att det pågår förhandlingar, planering och förberedelser men utanför den innersta kretsen vet vi inget om detaljerna.

Ukraina är Rysslands vagga

Det här är inte första gången Ryssland har att göra med en situation där en president i en tidigare Sovjetstat blir tvungen att avgå i samband med stora demonstrationer. Det har hänt till och med två gånger, 2005 och 2010, i Kirgizistan. Situationen där var likadan som nu i Ukraina, presidenten avgick och en tillfällig regering tog över makten för att sedan ordna urtima presidentval. Då det hände i Kirgizistan reagerade Ryssland återhållsamt.

Vad är det då som gör att händelserna i Ukraina har lett till en så farlig utveckling? Det finns säkert många svar på den frågan men ett är det att Ukraina helt enkelt har en särskild plats i den ryska berättelsen om nationen och folket. I Kiev finns Rysslands vagga, Kiev Rus, därifrån spreds den kultur som för många ryssar känns mest bekant. Ryssarna upplever ukrainarna som sina slaviska bröder och systrar.

Ukraina är naturligtvis också strategiskt viktigt för Ryssland som är världens till ytan största stat med så väldigt lite kust. Utan flottbasen på Krim vore Rysslands mjuka mage oskyddad.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes