Hoppa till huvudinnehåll

Elever ivriga över att filma skolans vardag

Flicka filmar med ipad i Klemetskog skola i Tusby
I Klemetskog är det eleverna som filmar med ipad. Flicka filmar med ipad i Klemetskog skola i Tusby Bild: Yle/Anna Savonius flicka filmar med ipad

Att filma sin skola och vardagen där har blivit ett lyckat projekt i de små svenska skolorna på finskdominerade orter. I Klemetskog skola i Tusby finns det 49 elever sammanlagt inklusive förskolan. Nutiden har kommit till skolan i och med projektet TioNytt, säger klasslärare Bettina Hiltunen.

I Klemetskog skola i Tusby är temat i vår "Skolan förr" - och inslagen läggs ut på Youtube i början av mars.

"Inte skaka på dem"

Klippet finns inte längre tillgängligt.

Det är Utbildningsstyrelsen som beviljar pengar för anskaffning av ipads till skolorna. Det handlar om cirka 30 000 euro som fördelas på tio skolor.

Alvin och Ada tycker att det är kul att filma själv.

Alvin Olenius och Ada Haikola , elever vid Klemetskog skola
Alvin Olenius och Ada Haikola. Alvin Olenius och Ada Haikola , elever vid Klemetskog skola Bild: Yle haikola

- Fast det gäller att inte skaka på ipadden, säger de. Alvin har fått filma på historietimmarna och det har varit roligt eftersom temat har varit hur man undervisade i historia förr.

Tekniskt är det inte svårt att filma för någondera, de har plattor hemma och kan både spela, fota, filma och läsa från dem.

Eleverna kunniga

Eleverna är både intresserade och kunniga, intygar klasslärare Bettina Hiltunen som har förskolan, ettan och tvåan.

- Jag vill, jag vill utropar de när jag plockar fram ipadsen och det visar hur ivriga de är. I början var det nog jag som behövde mer handledning än eleverna, säger hon.

Rektor Jyrki Kaarila berättar att pengarna från Utbildningsstyrelsen har kommit väl till pass.

- Inte hade vi kunnat genomföra ett sådant här projekt utan fond- eller andra bidrag, säger han. Dessutom är det fint att kunna se vad de andra små skolorna håller på med via videosnuttarna på nätet - och vi kan lära av varann.

Eleverna ska samarbeta mera

Meningen med Vi10-skolorna är att eleverna ska kunna samarbeta mera, säger koordinator Veronica Hertzberg. Videoprojektet TioNytt föregicks av gammaldags tidningar, men det blev krävande för läraren. Nu tar vi steget in i den digitala världen.

- Jag tror att den nya läroplanen kommer att inbegripa arbete med lärplattor och då är vi på rätt väg, säger Hertzberg.

För vissa skolor gäller det att visa hur skolan ser ut, andra skolor har tagit steget vidare. Svenska skolan i Lahtis var först ute och de fokuserade på trygghet i skolan. Läraren hoppade fallskärm och det filmade de också. Idrott är också ett populärt ämne att ta upp i videoform.

Många har också lyft fram självständighetsdagen, Lucia, julen och sådant.

Hertzberg berättar att eleverna är konferencierer eller nyhetsuppläsare i skolornas videoprojekt - det är fråga om en process och vad som lyfts fram återspeglar skolorna ganska mycket.

- Vi hoppas kunna utvidga projektet och få klassuppsättningar så att fler kunde jobba samtidigt, säger hon. De här Vi10-skolorna är små med liten budget och därför betyder extra anslag mycket.

Pilotprojekt för många

Videoprojektet också ett sätt för lärarna att inse att det inte är så svårt att arbeta digitalt - en form av inkörsport till appar och bloggar, fortsätter Hertzberg. Eleverna är inte rädda för ny teknik och olika elevernas styrkor kan komma fram på nya sätt.

En del lärare är rädda men de är också ivriga när de ser resultatet, funderar Hertzberg.

Lärarna på språköarna jobbar oerhört hårt, betonar hon vidare, vissa lärare har fyra årskurser i sin klass så de måste faktiskt anstränga sig i sitt jobb, varje dag.

Länktips:

Mera på Utbildningsstyrelsens sidor!
Se video från Vendlaskolan i Nurmijärvi här!
TioNytt från Jyväskylä ser du här!
Här hittar du Språkönätverkets hemsida!