Hoppa till huvudinnehåll

Färre museer med mindre samlingar i Vasa

Österbottens museum Bild: Yle/Joni Kyheröinen terra nova

T.f. museidirektör Selma Green på Österbottens Museum föreslår att de mindre museerna inom Vasa stad sätts under lupp. Det är en del av det förslag som hon nu gett till museinämnden, som förra året bad henne att se över museernas organisation och verksamhet.

Museichef Selma Green
Tf museidirektör Selma Green Museichef Selma Green Bild: Yle/ Malin Hulkki selma green

Hon föreslår också att man borde göra sig av med en del av samlingarna. I stora drag rör det sig om samlingar och föremål som inte är unika för Vasaregionen.


Green tycker att man ska överväga Vasa konsthalls framtid. De verksamhetspunkter som Green anser att man borde lägga ner är Väkkäri stuga och Nelin-Cronströms konsthem. När det gäller Sundom hembygdsmuseum borde man fundera på om fastigheterna också i fortsättningen ska vara i Vasa stads ägo.

Kan det bli frågan om permitteringar eller uppsägningar?

- De flesta ställen har ingen fast personal. Förutom Vasa konsthall där vi har en som arbetar heltid och vi kan erbjuda personen andra uppgifter.

Enligt Greens förslag ska ingen bli av med jobbet. Hon hänvisar till det uppsägningsskydd som personalen fick i samband med kommunsammanslagningen med Lillkyro.

Museinämndens vice ordförande Ari Sundberg (Sfp), säger att nämnden är nöjd med Greens förslag.

- Vi förhåller oss positiva till Selmas idéer och tankar.

Vasa sjöfartsmuseum väcker känslor

Ett förslag som Green dock säger sig ha fått rätt stark kritik för är att Vasa stad inte skulle ta över verksamheten vid Vasa sjöfartsmuseum. Museet drivs av Vasa sjöhistoriska förening. Kassören och styrelsemedlemmen Matti Lintala har precis kommit tillbaka från en ledighet och har inte hunnit sätta sig in i förslaget. Han nöjer sig med att konstatera att Österbottens Museum ännu under hösten hade en annan åsikt gällande sjöfartsmuseet.

Det bekräftar Ari Sundberg. Men han säger att Vasa stad aldrig gett något löfte om att börja driva sjöfartsmuseet.

- Arbetsgruppen som tillsattes hade åsikten att Vasa stad kunde ta över sjöfartsmuseet. Men vi måste se på museiverksamheten som en helhet och jag ser ingen realistisk möjlighet till att Vasa stad skulle ta hand om sjöfartsmuseet i det här läget. Tyvärr.

Utöver de nämnda förslagen tycker Selma Green också att man borde slå ihop de i dagsläget åtskilda förvaltningarna för Österbottens Museum och Tikanoja-Kuntsi. På det sättet skulle man undvika en massa dubbla arbete.

Läs också