Hoppa till huvudinnehåll

Henrik Winbergs siffror skrämmer företagare

Plan över Norra hamnen
Var planerna för Norra hamnen trots allt överoptimistiska? Plan över Norra hamnen Bild: Arkitektbyrå R.Wingren Ab plan för norra hamnen,Ekenäs

Är planerna för Norra hamnen i Ekenäs trots allt för storstilade? Det var en och annan som blev mer tveksam än förut efter att köpcentrumproffset Henrik Winberg i fredags i tidningen Västra Nyland frågasatte siffrorna som ligger som grund för köpcentrumplanerna i Ekenäs.


Winberg som är före detta stadsdirektör i Ekenäs har varit vd för flera av de stora köpcentren i Finland. Numera jobbar han med fastighetsutveckling och han har för tidningen Västra Nyland plockat fram siffror som helt omkullkastar de ursprungliga teorierna om regionens köpkraft. Winbergs uppfattning är att köpcentrumplanerna i Ekenäs är orealistiska och överoptimistiska.

Ann-Christine Friberg och Per Björkman från Raseborgs juniorhandelskammare
Ann-Christine Friberg och Per Björkman från Raseborgs juniorhandelskammare Ann-Christine Friberg och Per Björkman från Raseborgs juniorhandelskammare Bild: Yle/ Maria Wasström per björkman

När Raseborgs juniorhandelskammare ordnade företagarfrukost i fredags frågade Yle Västnyland en del av deltagarna vad de har för uppfattning om planerna, i ljuset av de nya uppgifterna.

Björn Lindqvist är glad

Björn Lindqvist som redan tidigare varit tveksam till planerna och också varit med om att ta fram den alternativa planen för Norra hamnen, är glad över att nya siffror lyftes fram.

- I köpcentrum i Helsinfors och storstäderna lämnar folk efter sig i medeltal 25 euro och i hela landet omkring 17 euro. Här väntar dom sig över 35 euro för att få det att gå ihop. Vad är det som säger att vi i Ekenäs har dubbelt mera pengar att göra av med? undrar Lindqvist som också tror att det blir svårt att få Ingåborna lockade till Ekenäs för att handla.

Näthandeln påevrkar de lokala affärerna

En annan fråga som har väckt diskussion är hur näthandeln påverkar handeln i de lokala affärerna.

Per Björkman och Ann-Christine Friberg från Raseborgs juniorhandelskammare håller med om att näthandeln nog påverkar handeln men trots riskerna tror de folk också i framtiden vill känna på varorna innan de köper dem.

- Lite rädd för småföretagarnas del är jag nog, säger Friberg som både ser möjligheter och risker med ett eventuellt köpcentrum i Norra hamnen.

Läs också