Hoppa till huvudinnehåll

"Vi vill bara veta vad som hände"

Oscar Pistorius i rätten.
Oscar Pistorius i rätten under borgensförhandlingarna i februari 2013 Oscar Pistorius i rätten. Bild: EPA/TJ LEMON oscar pistorius

I Sydafrika börjar mordrättegången mot den paralympiska sprintern Oscar Pistorius i huvudstaden Pretoria på måndag. Han åtalas för mord på sin flickvän, Reeva Steenkamp. Intresset för fallet är enormt både bland publiken och lokala medier.

Den tre veckor långa rättegången väntas bli dramatisk då över hundra vittnen, inklusive Pistorius själv, kallas in för att få klarhet i vad som hände under mordkvällen för över ett år sedan.

Anna van der Hoven.
Kriminolog Anna van der Hoven Anna van der Hoven. Bild: Yle/Nina Simberg oscar pistorius

- Jag väntar mig dramatik varje dag. Den statliga åklagaren kommer att försöka bevisa att Oscar Pistorius medvetet mördade sin flickvän Reeva Steenkamp medan försvaret säger att det handlar om en olycka. Den tekniska bevisningen är slutligen den som avgör i ett fall som det här, säger kriminolog Anna van der Hoven som har arbetat med många liknande fall.

Till den tekniska bevisningen hör bland annat Pistorius mobiltelefon som polisen bara dagar innan rättegången flög till mobiljätten Apples huvudkontor i USA för att undersökas. Pistorius säger att han har glömt pinkoden till telefonen.

Första benamputerade i OS

Den 27-åriga paralympiska sprintern Oscar Pistorius åtalas för att ha dödat sin flickvän, 29-åriga Reeva Steenkamp, den 14 februari 2013. Steenkamp var känd som både modell och tv-stjärna. Pistorius har medgett att han sköt de fyra skott som tog livet av Steenkamp, men säger att det var ett misstag, han trodde att det handlade om en inbrottstjuv. Pistorius riskerar livstidsfängelse om han döms.

Pistorius, eller Blade Runner som han kallas på grund av sina benproteser, blev världskänd när han som första idrottare med amputerade ben deltog i OS i London år 2012. Samma år vann han tre medaljer varav två guld i Paralympics. Han fick samtidigt status som nationalhjälte i Sydafrika.

Janeske Botes, medieforskare vid Witwatersrand universitet i Johannesburg
Janeske Botes är medieforskare vid Witwatersrand universitet i Johannesburg. Janeske Botes, medieforskare vid Witwatersrand universitet i Johannesburg Bild: Yle/Nina Simberg oscar pistorius

- Efter Nelson Mandela är Oscar Pistorius en av de få personer som har höjts till skyarna som en nationell ikon, men han föll från piedestalen. Medierna kör stenhårt på berättelsen om ”guldpojken” som krossades och det känns som att vi har glömt det som verkligen hände, säger Janeske Botes, medieforskare vid Witwatersrand universitet i Johannesburg.

Historisk mediebevakning

I ett år har det varit tyst om fallet Pistorius både i internationell och lokal media. När rättegången nu sätter igång kommer knappast någon i Sydafrika att kunna undgå turerna kring fallet. Det sydafrikanska tv-bolaget Multichoice har öppnat en egen kanal som sänder analyser, dokumentärer och personporträtt dygnet runt i tre veckor. Förra veckan fick de lokala medierna också tillstånd av domstolen att sända stora delar av rättegången direkt i radio och tv. Det är ett historiskt beslut i Sydafrika.

Travis och Hope utanför domstolen i Pretoria.
Travis och Hope utanför domstolen i Pretoria Travis och Hope utanför domstolen i Pretoria. Bild: Yle/Nina Simberg oscar pistorius

- Det är ett bra beslut med tanke på rapporteringen kring rättsfall. Samtidigt kommer jag nyfiket att följa med hur etisk rapporteringen är eftersom intresset från publiken är så stort, säger Botes på Witwatersrand universitet.

Hon anser dessutom att det är nyttigt för sydafrikanerna att se hur en rättegång går till på riktigt. Utanför domstolen i Pretoria är de flesta jag talar med av samma åsikt som Botes.

- Vårt rättssystem får nu visa om Sydafrika tar sådana här fall på allvar, det är viktigt att vi kan följa med hur det hela går till, säger Travis.

Kea Mogetswe säger att sydafrikanerna följer med fallet extra intensivt eftersom de vill veta vad som verkligen hände natten då Steenkamp dog.

Kea Mogetswe
Kea Mogetswe Kea Mogetswe Bild: Yle/Nina Simberg oscar pistorius

- Vi vill att rätt skipas för Reeva. Vi älskade henne och vi älskar Oscar fortfarande för han var vår nationella hjälte men nu vill vi bara veta vad som hände, säger Mogetswe.