Hoppa till huvudinnehåll

Biblioteksrenovering inleds i höst

Böcker i bokhyllor
Böckerna i Tölö bibliotek packas ner under renoveringen. Böcker i bokhyllor Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist bok

Tölö bibliotek ska renoveras för 7,3 miljoner euro. Enligt planen från november 2009 skulle renoveringen kosta 6 miljoner euro men senare visade sig renoveringen bli dyrare än beräknat.

Stadsstyrelsen i Helsingfors godkände grundrenoveringens nya projektplan i går måndag.

Orsaken till kostnadsökningen är att biblioteket ligger på ett sluttande berg och därför måste man satsa mer på att hålla källarutrymmena torra än vad som tidigare hade beräknats. Det behövs fler torrkanaler och grävandet av dessa kostar. Andra orsaker till att kostnaderna stigit är att hela taket måste förnyas och att sockeln också måste rustas upp. Och även nya direktiv för att inomhusluften hålls bra gör att renoveringskostnaderna stigit.

Renoveringen inleds i november och antas vara färdig i mars 2016. Tölö bibliotek är ritat av arkitekt Aarne Ervin och byggnaden är skyddad. Den stod färdig 1970 och har inte tidigare renoverats.

Biblioteket kommer att vara stängt under renoveringen och personalen förflyttas till andra bibliotek. Visst särskilt material kommer också att flyttas medan största delen packas ner i flyttlådor under renoveringen.

Läs också