Hoppa till huvudinnehåll

Hjärtkirurgen Kari Teittinen återvänder inte till Vasa

Hjärtkirurg Kari Teittinen
Hjärtkirurg Kari Teittinen Bild: Yle/ Liisa Teittinen teittinen

Vasa sjukvårdsdistrikt beslöt förra veckan att lediganslå två hjärtkirurgtjänster vid Vasa centralsjukhus. Kari Teittinen har tidigare jobbat som hjärtkirurg i Vasa, men sedan förra sommaren bor och arbetar han i Israel.

Teittinen tycker att situationen vid centralsjukhuset är besvärlig och många frågor måste redas ut. I det här skedet är han inte intresserad av att komma tillbaka till Vasa.

- Egentligen är jag intresserad av att komma tillbaka, men jag vill avsluta det jag har påbörjat här i Israel. Så därför ser det nu ut som att jag inte kommer att återvända till Vasa, säger Teittinen.

Teittinen tycker att det som borde ordnas innan han skulle bli intresserad av att komma tillbaka främst är lönefrågan. Som det är idag har de hjärtkirurger som jobbar som konsulter för sjukhuset mycket mera lön än vad sjukhusets egna läkare har.

- Det är enligt mig inte rätt att den ansvariga läkaren har sämre lön än den inhyrda läkaren, säger Teittinen.

För få operationer

En annan fråga som bekymrar Teittinen är att antalet hjärtkirurgi operationer borde vara minst 200 per år för att läkarna ska kunna behålla sin kompetens.

Som vården idag sköts finns inte hjärtkirurger på plats alla veckor och också det är ett problem enligt Teittinen. Han säger att när hjärtpatienter kommer tillbaka med komplikationer efter operationen måste det finnas hjärtkirurger på plats dygnet runt.

- Om man ska ha hjärtkirurgi på sjukhuset måste man ha två kirurger på plats dygnet runt, säger Teittinen.

Läs också: Honga svarar på Teittinens bekymmer