Hoppa till huvudinnehåll

Rysslands FN-ambassadör: Janukovytj bad om rysk militärhjälp

Ukrainas avsatta president Viktor Janukovytj. Bild: AFP / Lehtikuva janukovytj

FN:s säkerhetsråd höll inatt ett stormigt krismöte på begäran av Ryssland. Landet insisterar att Ukrainas avsatta president hade skickat ett brev till Kreml där han bad om rysk militärhjälp för att återställa ordningen i landet.

Rysslands FN-ambassadör Vitalij Tjurkin läste upp brevet där den avsatta ukrainska presidenten Viktor Janukovytj beskriver hur folk förföljs på grund av sitt språk eller sina politiska värderingar, och hur terror och våld har drivits fram av västmakterna.

Janukovytj ber i slutet av brevet Rysslands president Vladimir Putin att använda sin armé för att återställa ordningen och försvara det ukrainska folket.

Det ryska anförandet i säkerhetsrådet ledde som väntat till starka invändningar:

- Militäraktioner kan inte försvaras med hot som aldrig har förekommit och som inte har förverkligats, sade USA:s FN-ambassadör Samantha Power, som också konstaterade att den ryska militärinsatsen i Ukraina inte är en människorättsoperation utan ett brott mot folkrätten.

Oro för Kremls planer

Krismötet i FN-skyskrapan i New York var det tredje på bara fyra dagar och präglades av en häftig ordväxling mellan västliga diplomater och Ryssland. Eftersom Ryssland som permanent medlem har vetorätt bjöd inte heller det här mötet på några slutresultat, men nog på ett krasst besked från Kiev.

- Ryssland har på en vecka förflyttat cirka 16 000 soldater till Krimhalvön, sade Kievs FN-ambassadör Jurij Sergejev.

Det är betydligt mera än USA:s tidigare uppskattningar och ökar oron för att Kreml planerar att gå in också i det rysktalande östra Ukraina.

I eftermiddag kan var och en få svar på sina frågor om situationen i Ukraina och Ryssland - eftermiddagsprogrammet Radiohuset har bjudit in försvarsminister Carl Haglund, Rysslandsexperten Hanna Smith och nationalekonomen Staffan Ringbom. Klockan 15-16 svarar de på lyssnarnas frågor som man kan sända till e-postadressen radiohuset@yle.fi eller till radiohusets Facebooksida.

Vid middagstid diskuterar "Slaget efter tolv" stormakternas moral med avstamp i Ukrainakrisen.

Mette Nordström, Washington

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes