Hoppa till huvudinnehåll

Ashtons och Paets Ukrainasamtal avlyssnades

Kaos och död på Majdan i Kiev. Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV kiev

Estland fördömde på onsdagen att ett telefonsamtal om Ukraina mellan utrikesminister Urmas Paet och EU:s utrikesrepresentant Catherine Ashton avlyssnats och publicerats. I samtalet vädrar Paet misstankar om att de nya makthavarna kan ha medverkat till att folk dödades på gatorna i Kiev.

Samtalet fördes förra veckan då Paet återvänt hem efter ett besök i Kiev. Nästan hundra människor hade då dödats på Kievs gator. Många av dem sköts ihjäl av krypskyttar.

I samtalet refererar Paet misstankar han hört om att samma krypskyttar skjutit både poliser och demonstranter, att personer i den nuvarande ledningen stod bakom krypskyttarna och att den nya ledningen redan från början diskrediteras av att de inte vill undersöka saken.

Telefonsamtalet publicerades av den engelskspråkiga ryska nyhetskanalen Russia Today, som antydde att personer inom den ukrainska säkerhetstjänsten som är lojala mot den avsatte presidenten Viktor Janukovytj låg bakom avlyssningen och läckaget.

Utrikesministeriet i Tallinn fördömde hackningen av Ashtons Paets samtal men bekräftade att inspelningen var äkta. Enligt ministeriet var det "inget sammanträffande" att samtalet läcktes till offentligheten.

Paet framhöll på en presskonferens i Tallinn på onsdagen att han inte kom med några ställningstaganden i samtalet med Ashton och att han absolut inte vill att inspelningen används mot Ukrainas nya ledning, men att brotten som begicks på Majdan måste undersökas och de skyldiga straffas.

Enligt Paet var samtalet den 26 februari ett normalt informationsutbyte kolleger emellan. Han sade sig inte veta vem som låg bakom avlyssningen.

Ordföranden för det estniska parlamentets utrikesutskott Marko Mihkelson beskyllde den ryska säkerhetstjänsten för hela affären, rapporterade det estniska rundradiobolaget ERR.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes