Hoppa till huvudinnehåll

De samlar pengar för sina medsystrar

Irene hagman och Paulina Lindström Bild: Yle irene hagman

Irene Hagman, Paulina Lindström och Emma Sundström är tre stycken samhällspedagogsstuderanden från Novia i Åbo. Tillsammans med välgörenhetsorganisationen Plan försöker de samla in pengar till förmån för unga flickors skolgång.

Det började med att då såg trailern till filmen Girl Rising, en berättelse om nio unga kvinnor, från olika delar av världen, som kämpar för sina rättigheter.

- De här flickorna vill gå i skola, gifta sig med vem de vill, ha rätten att bestämma själva, säger Paulina Lindström. Vi blev väldigt berörda och satte oss ner för att fundera på hur vi kunde gå tillväga för att starta ett projekt som kunde samla in pengar till de utsatta flickorna. Sedan kontaktade vi Plan, som är en internationell barnrättsorganisation. De var jättepositivt inställda till idén. Då beslöt vi oss för att ordna filmvisningar av Girl Rising,

Vi vet inte tillräckligt

Paulina Lindström tror att just unga flickors situation ute i världen inte är speciellt känt.

- Vi fokuserar på annat istället. Malala, den unga flickan i Pakistan, som sköts när hon gjorde sina åsikter hörda, gjorde oss mera medvetna om problemen som kvinnorna kan möta. Och alla som vill ta del av den här kunskapen, hoppas vi, ska komma och se den här filmen.

Girl Rising kan ses på Ritz i Vasa den 11 mars klockan 19.00. Inträdet kostar 10 euro.

Läs också