Hoppa till huvudinnehåll

Den låga rubeln påverkar österbottniska företag

Den låga rubeln påverkar Rani Plasts lönsamhet på den ryska marknaden. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist rani plast

För det österbottniska bolaget Rani Plast har krisen i Ukraina inte påverkat dem nämnvärt trots att de har verksamhet i landet. Men den låga rubeln har påverkat dem desto mer och lönsamheten i Ryssland minskar.

- Det är business as usual i Ukraina men i Ryssland gör den låga rubeln att vi får mindre betalt för våra produkter. Den senaste månaden har det känts av men det har det i och för sig gjort i ett år redan, säger försäljningsdirektör Klaus Wasastjerna på Rani Plast.

Försäljningsdirektör Klaus Wasastjerna på Rani Plast. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist klaus wasastjerna

Av Rani Plasts årsomsättning på 200 miljoner euro består verksamheten i Ryssland av 4-5 procent. Men de senaste två åren har de investerat 20-30 miljoner euro i den ryska fabriken.

- Att Moskvabörsen tagit en störtdykning påverkar inte oss nämnvärt men rubelkursen påverkar oss desto mer. De lån vi tagit för investeringar i Rysslandsfabriken är eurolån och när kursen går ner tar det länge att få tillbaka de pengar vi investerat, säger Wasastjerna.

Försöker hitta ryska råvaror

För ett år sedan var 1 euro värd 40 rubel - i dag är den värd 50 rubel.

- Vi måste höja priserna när vi importerar råvaror till Ryssland. Vi får helt enkelt sämre lönsamhet på de produkter vi tillverkar. Det är inte lätt att tävla mot de lokala firmorna när vi har den här situationen.

Vad kan ni göra för att underlätta situationen?

- Vi måste se över priserna hela tiden och följa med läget. Vi måste också fundera över nya lösningar och se om vi kan hitta billiga råvaror i Ryssland i stället för att exportera dem dit.

Läs också