Hoppa till huvudinnehåll

Förvirringen ökar i ambulansfrågan

Ambulans
Frågetecknen kring ambulanstransporternas framtid i Västnyland blir allt fler. Ambulans Bild: YLE/ Maria Helsing ekenäs sjuktransport

Får räddningsverket delta i en konkurrensutsättning eller inte? Det finns rum för tolkning i lagen, säger nu både de Grönas Suzan Ikävalko och HNS förvaltningsdirektör Ilkka Kauppinen om tvisten kring ambulanstransporterna i Västnyland.


Mycket verkar vara oklart efter att styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) tog överraskningsbeslutet att de brådskande sjuktransporterna inom Västra Nylands sjukvårdsområde (VNS) ska konkurrensutsättas.

Ordförande för HNS styrelse Ulla-Marja Urho (Saml)
Ulla-Marja Urhos röst avgjorde i styrelsen. Ordförande för HNS styrelse Ulla-Marja Urho (Saml) Bild: HNS urho

Nämnden för Västra Nylands sjukvårdsområde föreslog till HNS styrelse att Västra Nylands räddningsverk tar över de brådskande ambulanstransporterna i Hangö, Raseborg och Ingå från och med januari 2015. Men under HNS styrelsemöte kom de Grönas Suzan Ikävalko med ett motförslag att transporterna borde konkurrensutsättas. Motförslaget vann efter en jämn omröstning, där styrelseordföranden Ulla-Marja Urhos (Saml) röst avgjorde.

Rum för tolkning i lagen

Ikävalko sade senare till tidningen Västra Nyland att hon trodde räddningsverket får delta i konkurrensutsättningen. Efter mötet fick hon höra att det inte stämmer och att räddningsverket i och med beslutet är ute ur leken. Men nu efter ytterligare utredningar verkar den saken fortfarande vara oklar.

HNS vd Aki Lindén, som har skrivit ärendets beredningstext, vill inte kommentera styrelsens beslut. Men han säger sig tro att räddningsverket som ett kommunalt affärsverk enlig lagen inte kan delta i en konkurrensutsättning.

Suzan Ikävalkos tolkning av lagen är en annan.

- Efter att jag har studerat saken är min uppfattning att räddningsverket faktiskt kan delta. De borde kunna delta på samma sätt som vilken annan organisation som helst, säger hon.

HNS förvaltningsdirektör Ilkka Kauppinen håller med om att lagen är motstridig och att lagen om konkurrensutsättning är tolkningsbar. Enligt honom är det nu upp till räddningsverket att fatta beslut om man vill delta i konkurrensutsättningen eller inte.

Ikävalko kritiserar beredningen

Beredningen av ärendet till styrelsemötet var enligt Ikävalkos uppfattning överlag både otydlig och rörig.

- Det fanns ingen riktig klarhet om kostnaderna och också den juridiska delen var oklar, säger hon.

HNS styrelseordförande Ulla-Marja Urho vill inte kommentera situationen mer ingående.

Men styrelsen kommer enligt Urho inte att ta upp frågan på nytt. Enligt henne borde alla styrelsemedlemmar ha varit medvetna om vilka lagar som gäller.

Lojo sjukvårdsområde har lyckats bra genom att konkurrensutsätta de brådskande ambulanstransporterna och hon frågar sig varför det inte skulle fungera på samma sätt också inom VNS.

Läs också:
Hur mycket får ambulansen i Västnyland kosta?
Brister i ambulansvården i Västnyland
Beilinson: Ambulansvården sköts bra
Hangö och Raseborg väntar med ambulansåsikt
Beslut om ambulanser får kritik
Ingåambulansen borde ha beredskap dygnet runt
Räddningsverket tar över brådskande sjuktransporter

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland