Hoppa till huvudinnehåll

Framtidens television är platt

Prototypen för den första flata tavel-tv:n i Europa utvecklades i Finland 1987. Den är liten och svartvit, men bådar om ny teknologi.

En platt-tv är en televisionsapparat med platt bildskärm, så platt att den går att hänga på väggen som en tavla. Detta i motsats till så kallad tjock-tv som är byggd kring det (jämförelsevis) skrymmande katodstrålebildröret, berättar Wikipedia.

Platta tv-apparater började dyka upp i handeln i början av 2000-talet, men redan 1987 presenterades en prototyp för en platt tavel-tv i Europa. Och den hade utvecklats i Finland.

Den flata tv:n är inte en serieprodukt, flata tv:n tillverkas än så länge bara i Japan, berättar man på Finlux. Men i mitten av 1990-talet kan man vänta sig tavel-televisioner.

Den prototyp som presenteras är inte stor och har inga färger. Fördelarna med en flat tv är att den blir mycket mindre.

Och i framtiden tänker man sig platta fina televisionsapparater t.ex. i kollektivtrafiken. Framtidens tv!

Informationsruta

Platta tv-apparater började dyka upp i handeln i början av 2000-talet och slog helt ut de äldre typerna av apparater under 2010-talet, och är i dagsläget konstruerade kring digitala bildskärmar baserade på plasma-, lysdiod- eller flytande kristall-teknik.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.